Dobrý den, měl bych následující dotaz na který nevím jak na to. Vyřešeno to mám v MS Access, ale chtěl bych přejít na ASP.NET (MS SQL) aplikaci. Mám dvě tabulky, tblSuroviny a tblSurovinyNamer. V tabulce tblSuroviny eviduji názvy surovin a jejich chemické specifikace. Například surovina XXX má chemickou specifikaci pro uhlík: C_min = 1, C_max = 5 a pro mangan: Mn_min = 3, Mn_max = 6 (min a max jsou hodnoty pro minimální a maximální možné (hodnoty). ID_surovin (string)- jedinečné C_min (double) C_max (double) Mn_min (double) Mn_max (double) V tabulce tblSurovinyNamer eviduji naměřené skutečné výsledky pro konkrétní vzorky surovin. Tabulka obsahuje informace o datu provedení zkoušky, číslo vzorku, název suroviny a naměřené výsledky chemie suroviny. ID_Vzorek (integer) - jedinečné ID_Surovin (string) Datum (datetime) C (double) Mn (double) Mám tyto dvě tabulky spojené dotazem (pohledem) názvem suroviny a chtěl bych provádět update, insert ve FormView. SELECT dbo.tblSurovinyNamer.Vzorek, dbo.tblsurovinyNamer.ID_surovin, dbo.tblSurovinyNamer.Datum, dbo.tblSurovinyNamer.C, dbo.tblSurovinyNamer.Mn, dbo.tblSuroviny.C_mi, dbo.tblSuroviny.C_mx, dbo.tblSuroviny.Mn_mi, dbo.tblSuroviny.Mn_mx FROM dbo.tblSurovinyNamer LEFT OUTER JOIN dbo.tblSuroviny ON dbo.tblSurovinyNamer.ID_surovin = dbo.tblSuroviny.ID_surovin Pro update a insert bych použil dvě různé stránky, například SurovinaUpdate.aspx a SurovinaInsert.aspx, které bych vyvolával z GridView jako detail konkrétního záznamu (zkoušky). V Accessu mám formulář s podkladovým zdrojem dat, který definuje právě dotaz spojujíci zmíněné dvě tabulky. Na formuláři mám umístěné všechny pole z dotazu. Pole ID_surovin vyplňuji na základě DropDownListu, kde vyberu surovinu a poté se mi automaticky ve formuláři předvyplní minimální a maximální meze chemických prvků. Poté zadávám konkrétní výsledky chemických prvků a kontroluji na min, max meze. První problém je, že mi SQL server hlásí, že pohled nelze updatovat. Můžete mi prosím poradit postup jakým lze tento scénář řešit v prostředí webové aplikace? Mám zkušenosti pouze s podobnými scénaři desktopových aplikací, zejména MS Access. Děkuji za veškeré podněty, nápady a rady Honza
|