MultiUser aplikace   zodpovězená otázka

Offtopic

Zdravím,

naplánoval jsem si menší projekt. Jde o aplikaci pro správu určitých soukromých dat. Měla by umět pracovat s více uživateli a já bych rád požádal o radu, jak začít, abych nepochybil hned ze začátku.

- kam ukládat hesla?

- kam ukládat data?

- jak šifrovat?

Ocením každý užitečný poznatek, takže se prosím podělte o zkušenosti. Předem díky

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Uzivatelske ucty a hesla bych ukladal do nejake databaze, nejlepe jako hashe.

Jde o to, jaka data myslite - ale pokud to je neco vetsiho, tak bych doporucoval je ukladat jako soubory, ty zasifrovat symetrickou sifrou s jednorazovym klicem (napr. AES) a ten klic pak zasifrovat asymetricky (treba RSA) pro kazdeho uzivatele (pomoci klice specifickeho pro kazdeho uzivatele), ktery ma mit k datum pristup.

Nebo by se dal vyuzit pristup, kdy se zasifruje uzivatelsky soukromy klic z predchoziho odstavce pomoci hesla toho uzivatele, takze ani admin nema k datum pristup.

Kazdopadne bych rad upozornil na to, ze pokud se nejak poskodi sifrovaci klice, tak jsou data bezcenna, takze zalohovat, zalohovat a zalohovat.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Popravdě na databázi jsem ani nemyslel, protože nemám žádné praktické zkušenosti, ale uvědomuji si, že to bude nejlpeší řešení, takže se alespoň zase o něco více vzdělám.

Jinak ukládání dat by mělo probíhat do souborů a moc se mi líbí nápad použít jako šifrovací klíč uživatelské heslo, a protože se sám o šifrování dost zajímám, napíšu si šifrovací kód sám.

Velice děkuji za praktické rady :)

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback