Dobrý den všem. Mám otázku ohledně dynamických aplikací. Možná to bude začátečnický dotaz, ale zajímalo by mě, zda to lze nějak elegantněji vyřešit. Řekněme, že mám aplikaci svázanou s databází. Databáze obsahuje třeba 100 tabulek. Ke každé tabulce jsou v aplikaci 2 pohledy, jek se koncový uživatel dívá na data. Přehledový formulář, a detailní formulář. Přehledový formulář je dynamicky vytvořen podle nastavení uloženém v XML souboru někde na serveru. Funguje to tak, že uživatel si nadefinuje, jaké sloupce chce v přehledu vidět, jakou mají mít šířku, jak chce data setřídit, profiltrovat, ... a to se uloží ve formátu XML na serveru. Při dalším dotazu na stránku si aplikace sáhne do tohoto souboru a podle něho vygeneruje výsledou aspx stránku. Druhý případ (detailní formulář, reprezentující jeden záznam v tabulce) je velmi obdobný. To, jak formulář vypadá, jaké jsou v něm objekty, a ajké mají funkcionality je opět uloženo v XML souboru někde na serveru. Rozdíl je jen v tom, že detailní formulář je nadefinován administrátorem. A teď k mé otázce: Můj problém je v tom, že nechci vytvářet 100 prázdných .aspx stránek zbytečně, protože z výše uvedeného vyplývá, že téměř všechen obsah je vytvářen za běhu aplikace, a statický zbytek je ve všech .aspx stejný. Důvodem, proč to dělám, je codebehind. U některých formulářů jsou funkcionality, které nejsou obecné, ale pouze pro tento jeden formulář. Existuje nějaká možnost jak toto elegantněji vyřešit? Už když si představím nějakou údržbu, nebo aktualizaci aplikace, tak budu muset otevřít každou z těch 100 .aspx a zapsat do každé to stejné... Narazil jsem na internetu na MVC. Moc tomu nerozumím, protože česky o tom toho moc není, a když už se něco najde, nebo si něco přeložím, tak jsou k tomu dost protichůdné názory od odborníků. Předem děkuji za vaše tipy a názory.
|