Použití ODBC pro zápis a čtení z CSV   otázka

VB.NET

Dobý den,

mám rozsáhlejší projekt ve Visual Basicu, kde mám několik objektů, dědičností a vnořování objektů. Nyní řeším ukládání.

Uvažoval jsem o XML, ale jelikož má být aplikace později serverová, tak se mi jako ideální řešení jeví použití ODBC, zatím pro testovací účely se zápisem a čtením z CSV souborů.

Prohledávám internet jak umím, vyhledávám klíčová slova jako visual basic, odbc, csv, atd.., ale jediné na co narážím jsou fóra, kde se řeší jen problémy a zápis je pokaždé trochu jiný.

Nevíte tedy někdo o nějakém kvalitně popsaném návodu/vysvětlení, klidně i v angličtině?

Nebo pokud to není nic extrémě složitého (SQL umím), jak připojím daný csv přes odbc a zapisuji do něj?

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

CSV je standardní textový soubor,tudíž bych tipoval,že zápis přes ODBC nepůjde..a ani nevidím důvod.Jde jen o formátovaný text

Zápis dat do CSV pomocí ODBC nejde (ovladač Microsoft Text Driver). Musíte použít něco ze System.IO.

Vím, že to je jen formátovaný text, nicméně jsem myslel, že by si ODBC vytvářelo nějaké záznamy navíc pro snadnější procházení, nebo něco podobného.

A co čtení z CSV přes ODBC? V jednom fóru jsem našel kus údajně funkčního kódu. Bohužel ale neobsahoval driver. Ten má být pravděpodobně v nějakém DSN či co.

Tady je:

Dim cnn As New OdbcConnection("DSN=PipeTest")
            Dim adp As New OdbcDataAdapter("SELECT * FROM pipes.txt", cnn)
            Dim ds As New DataSet()
            cnn.Open()
            adp.Fill(ds, "Test")
            cnn.Close()
            TextBox1.Text = ds.Tables("Test").Rows(0).Item("FirstName")
            Dim dr() As DataRow = ds.Tables("Test").Select(TextBox2.Text)
            DataGrid1.DataSource = dr 

Žádné záznamy navíc si to nevytváří, CSV je obyčejný textový soubor. Čtení CSV pomocí ODBC ovladače Microsoft Text Driver je vynikající věc, umožňuje využít ADO.NET a SQL dotazy.

Příklad:

Imports System.Data.Odbc
Module Module1
  Sub Main()
    'Bude platné pro všechny CSV soubory ve složce C:\
    Using connection As New OdbcConnection("Driver={Microsoft Text Driver (*.txt; *.csv)};dbq=C:\;defaultdir=C:\;driverid=27")
      connection.Open()
      Using command As New OdbcCommand("SELECT * FROM Data.txt", connection)
        Using reader = command.ExecuteReader()
          Console.WriteLine(reader(0))
        End Using
      End Using
    End Using
  End Sub
End Module

Pokud chcete v CSV souboru mapovat hodnoty oddělené čárkami na názvy sloupců (např. pro použití s WHERE), musíte ve stejné složce vytvořit soubor Schema.ini a nastavit v něm hodnoty podle http://msdn.microsoft.com/en-us/library/... nebo http://office.microsoft.com/en-us/access...

Parádní, už se do toho pouštím, díky moc.

Jen ještě dotaz - lze nějakým způsobem donutit OdbcCommand aby udělal Update i při použití csv? Protože pokud bych měl pokaždé ukládat celý soubor, tak by se mohla snadno stát nějaká chyba.

V předchozím komentáři jsem jasně psal, že ODBC ovladač Microsoft Text Driver nepodporuje zápis. Z toho plyne, že ze SELECT, UPDATE, INSERT, DELETE podporuje pouze SELECT. Jinak dojde k vyjímce Nepovinná funkce není implementována.

Ještě si dejte pozor na jednu věc: Z vlastní zkušenosti vím, že program využívající uvedený ODBC ovladač je v 64bitovém systému nutné zkompilovat jako 32bitový. Project.../Properties/Compile/Advanced Compile Options.../Target CPU: x86 Ušetřil jsem vás hodin hledání důvodu, proč to nefunguje.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Děkuji za veškerou pomoc, nyní už přepravuji aplikaci ke kompilace a prvnímu testování.

Ještě jednou díky.

Jde mi především o to, abych mohl vytvářet alespoň základní dotazy.

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback