Uživatelské šablony   otázka

VB.NET

Dobrý den.

Delší dobu se setkávám s problémem uživatelských šablon. Komunikace s úřady je někdy striktně omezena na konkrétní formuláře a rozvržení dokumentu.

Potřeboval bych do své aplikace přidat zpusob, jak flexibilně měnit hlavičky i "kolonky" jednotlivých dokumentu.

Konkrétně partnerka jako dětský psycholog komunikuje s institucemi, které vyžadují předepsaný vzhled dokumentace.

Uvažoval jsem o tom, že by jsem jednoduše přidal k aplikaci databázi dokumentu (šablon), kterou by jsem podle potřeby aktualizoval a do ní přidával nové nebo modifikované šablony.

---

Tady jsem prozatím skončil.

Nemáte prosím někdo se šablonami zkušenosti, poradili by jste?

Netuším totiž, jak to vyřešit.

Kupříkladu i ve Wordu nebo Excelu lze myslím udělat šablonu a pak do ní nasypat data.

Celkově by to mělo fungovat tak, že z databázy si načtu nějakou šablonu, vyplním formulář a vytisknu. (nebo pošlu)

Pak si vyplněné data uložím do jiné databázy, abych měl celou komunikaci pro případ potřeby a přehled k dispozici.

Máte někdo nápad, jak na to?

Díky.

P.S. Formát dokumentu by klidně mohl být RTF.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

Na tohle vytváříte vlastní aplikaci?! Proč nepoužijete některou z aplikací Office?

P.S.: Příště si před vložením příspěvku zkontrolujte pravopis, je naprosto katastrofální.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

1. No, chtěl bych. Kvuli moznosti doplňování, vyhledavání (pacienti, diagnozy, diagnostika, datumy testu, výsledky,vestavěné testy (autizmus...)

2. Protože organizace, v níž pracuje, Office nezakoupila.

P.S. Nemám nainstalovanou cz klavesnici (u s krouzkem), nejsem Cech

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Já nevím, jestli jsem pochopil celý problém...

Já jsem si oblíbil html, tak bych napsal asi fomulář, kde vyplním informace a ty bych obklopil různými tegy, podle výběru šablony. Můžete tak generovat dokumenty různých vzhledů a nastavit jim v hlavičce, jestli je to pro word, excel případně webový prohlížeč. Nemusíte se tak vázat na žádný jiný software a dokumenty zobrazovat ve WebBrowseru, který má už všechny metody (tisk, náhled...) vyladěné. Ale nejsem programátor, jen si s tím tak hraju a tohle mi příjde jednoduché.

PS:Na to že jste cizinec, máte super pravopis :Q)

J.Hranec,

myslel jsem vlastní šablony, nezávisle od jakéhokoliv jiného kancelářského balíku.

Nápad s html bych asi nezprovoznil, protože bych se musel prát s umístěním a celkovým vzhledem.

P.S. No mám tam nějaké chyby - třeba "že by jsem" zřejmě pan Linhart píše jako "že bych".

Jj takže to budou jako nějaké předtištěné formuláře, které chcete zdigitalizovat a do nich vepisovat? Nabo Vám jde o uživatelskou tvorbu těch šablon? Html není na ničem závislé. Vytvořil by jste si ji sám v txt a do txt by jste si to uložil. Pak jde jen o to, v čem to otevřete. Může to být jakýkoliv webový prohlížeč (nezávislý dokonce na platformě) Možná jsem to nepochpil dost dobře. Byl to jen takový postřeh...

J.Hranec,

já vám rozumím... a oceňuji snahu pomoci :)

Ano, měl jsem na mysli vytvořit vlastní uživatelské šablony.

Podle potřeby je postupem času modifikovat a jako update uložiť do databázy.

Jde o to, aby se nemusel měnit celá aplikace, ale pouze jedna nebo dvě databáze.

Ty by podle mých představ měly obsahovat šablony (resp. jejich definici) a zároveň data - jak jsem psal výše.

HTML mi neposlouží, protože potřebuji mít klasický formulář dokumentu, vyplňovat, vyhledávat, ukládat, atd.

Omlouvám se, jsem začátečník v programování a protože jsem hodně čerpal z tohoto fóra, snažím se to vracet formou příspěvků. Kevšemu jsem si oblíbil otevřený kód jako je html a xml, tak se snažím všechno dělat pomocí těchto technik. Pochopil jsem to tak, že máte nějaká data, která spravujete v nějaké databázi a zároveň potřebujete pro různé instituce různé výstupy. Pak by se právě hodilo mít jen správce těch dat (v mém oblíbeném xml :Q) ve formě nějakého dialogu. Ten by jen zapisoval data do databáze. Součástí těch dat by bylo i pro jakou instituci to je. Z dialogu by jste jen zavolal příslušnou šablonu uloženou v jiné databázi (kterou by jste si mohl upravovat nezávisle na programu). Zavolal by jste si šablonu, naplnil daty a poslal na tiskárnu nebo uložil na disk. Já (jakožto začátečník neznaje binární zápis :Q) bych si vytvořil v otevřeném kódu (oblíbeném html) právě ty šablony a uložil je né do databáze, ale do složky se šablonama. Z dialogu bych zavolal data, těm přiřazený textový soubor formátovaný v html a v tomto texťáku.html bych jen doplnil na daná místa aktuální data. V podstatě by si mohl uživatel pomocí nějakého udělátka vyrábět šablony sám. Jen do chlívečků, kam se mají doplňovat data z databáze by jen zadal nějaké ID těch dat.

Uf, to byl výlev...

Mám další zářez na pažbě (další příspěvek :Q)

Klidně to ignorujte, pokud je to úplně mimo mísu... Jen jsem na to myslel... Dělám si teď něco podobného a bylo mi líto se nesvěřit :Q)

PS:to html se mi líbí hlavně proto, že to přečte každý komp (mac, windows, linux...) je to jedno, tak se to dá poslat přímo v html a nemusí se to tisknout do pdf či co)

Přeji pěkný víken a smysluplnější reakce :Q)

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Ještě bych teda v rámci toho *.html uložil v záhlaví data (nod xmlka), který bych mohl načítat, pokud by třeba nějaký formulář neměl v databázi data (načetlo by se to prostě přímo ze souboru)

V pohodě, snad uvažujete i správným směrem, ale já ten dotaz napsal na vbnet.cz :)

Tudíž nehledám řešení v html, ale Visual Basic.Net

1. Mám data o pacientech (v zaheslované databázi, navíc ještě zašifrovaná, protože jde o citlivé údaje)

2. Potřeboval bych najít zpusob, jak je dostat v ruznych podobách na ruzné formuláře.

3. Formuláře načítavat z databázy tak, aby se nemusela měnit aplikace. (jako když se dělá tisková sestava)

No, začíná mi docházet, že jsem úplně mimo :Q), ale s dovolením ještě využiju Vaší trpělivosti :Q)

ad 1. Data můžou být přeci v čem chcete, ve vb.Net je prostě načtete klidně z db, xml či txt. Jde jen o práci s daty, ne?

ad 2. Základ mého omylu asi spočívá v neznalosti binárního zápisu těch šablon do databáze (asi jsou to nějaká data, která pak posíláte přímo k tisku?) To, že jsem navrhoval html v podstatě nemá s html až tak moc společného. Vlastně o html nemusíte vědět vůbec nic k tomu, aby jste to realizoval. Možná jsem se měl zeptat rovnou, v jakém formátu chcete ukládat ty šablony. Psal jste něco o rtf a že je Vám to spíš jedno. Rtf je ale myslím závislé minimálně na nějakých officech (open, libre...) Html přečte každý počítač... Ale asi s rtf umí pracovat vb.net lépe? Pak bych to chápal... Nemám zkušenost...

ad 3. V tom řešení by se právě do programu nemuselo lézt. Jen by se vytvořila nová šablona a uložila do složky šablon (tu šablonu můžete vytvořit klidně ve wordu a uložit jako html s odkazem na data z db ve vb.net by jste to naplnil nezávisle na tom, kdy a kdo tu šablonu přidal). Pokud by se pracovalo se stejnými daty, pak by se jen použily odkazy na ta data. Pokud by se rozvíjela databáze o jiné typy, stejně by to vyžadovalo zásah do programu.

Ale to jsou úvahy člověka, který o programování v .net a o programování vůbec v podstatě nic neví... (až se divím, že mé příspěvky administrátor neodfiltroval :Q) Já bych to uměl jedině takto, ale chápu, že je to špatně. Jen mě zajímalo, co je na tom špatně... Vy jste spolehlivě reagoval, tak jsem toho využil :Q) S přáním pěkného a úspěšného dne, Hranec.

Nevím, zda jste to vyřešil, ale přispěji svou troškou do mlýna.

Toto je ukázkový příklad pro MS Access, ale když si přejete VB.NET, tak jo:

1. RTF dokument a databinding = sebepoškozování na odd.D v Beřkovicích nebo si myslíte, že by jste zvládnul popsat dokument dle RTF specifikace ?

viz. http://www.biblioscape.com/rtf15_spec.ht...

2. Vykreslit si dokument v PrintPreviewDialogu = bod 1

3. Použít XML a XSLT - už rozumější

4. HTML - také lze

5. Určitě nějaký komerční reportovací engine = nejlepší volba

např. DevExpress XtraReports s ukládáním šablon např. do adresáře, kde si je můžete vyzvednout při volbě určitého typu úřadu a data vybrat z DB nebo vypsat na formuláři s následným uložením a vytisknutím do souboru (xls, xslx, pdf...) nebo poslat na tiskárnu. A pokud by úřad šablonu změnil (jak to umí několikrát do roka), tak máte k dispozici Report Designer (mimo Visual Studio) a tuto šablonu upravit. Ale toto není otázka na týden učení, ale trochu delší dobu.

Prominte, az ted se k problemu vracim.

Diky za inspiraci, DevExpress je financne docela narocna zalezitost. Report Designer je zase soucasti SQL Serveru, coz nepouzivam.

Budu hledat dal.

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback