Ještě jednou konstatuji, že plně respektuji Vaše rozhodnutí a nevidím důvodu, pokud Vám osobně Freebasic vyhovuje, jakkoliv tuto Vaši volbu hanět či dehonestikovat. Trochu bych si ale dovolil s Vámi polemizovat o cílové skupině, které je tato platforma určena. Osobně celkem splňuji Vaši definici a mohl bych se směle řadit k "občasným programátorům znalým QBasicu". Ano, skutečně jsem začínal (pominu-li již výše zmiňovaný Bacis ze Spectra) na Qbasicu (příp. různých jeho odnožím poplatným tehdejší době). S Visual Basicem jsem moc do styku nepřišel, vyjma drobností ve VBA. Přesto všechno si dovolím tvrdit, že má orientace "na stará kolena" na VB.NET mi vyhovuje, stejně jako jsem přesvědčen, že je ideální platformou ať již pro začínající, tak i pro pouze příležitostné programátory. A to hned z několika důvodů: Jednak vytvoření i té sebejednodušší aplikace je v tomto prostředí i pro zcela začínajícího programátora řádově jednodušší než v čemkoliv "nevisual", protože velkou část věcí učivatel jednoduše "nakliká" a nemusí znát přesnou syntaxi jednotlivých příkazů (pozor, měl by vědět, stejne jako jistě u freebacisu, co program umožňuje a jaké funkce obsahuje, ale nemusí přesně datlovat konkrétní jednotlivou syntaxi). Vyjma specifických nebo "školských" úloh jsem přesvědčen, že zvláště u začínajících programátorů převažuje touha vytvářet Winform aplikace, má-li se jednat o uživatelské aplikace, pak konzolové jsou ve většině dnes již silným archaismem. No a to už zase až tak triviální úloha není (za použití běžných (starých) programátorských přístupů). Naopak v případě použití VB zůstává úloha i v tomto případě triviální. A HLAVNĚ - jistě mi dáte za pravdu, že kvalita a vhodnost toho kterého programovacího jazyka, zvláště s ohledem na "neprofesiální" klientelu, není ani z daleka rovna kvalitě vlastního porgramátorského enginu či kompilátoru, ale významnou měrou je dána také kvalitou a dostupností podpory. Sebelepší jazyk, pokud pro něj nebude dostupná jak po stránce kvality, tak i kvantity prvotřídní podpora, tak takovýto jazyk je předem odsouzen k živoření někde v ústraní zájmu. A přesně naopak, než zní Vaše definice, se stává platformou vhodnou pouze pro ty, kteří již něco umí, ne pro ty, kteří se chtějí učit případně si své znalosti neobnovují každodenní prací s jazykem. No a poslední, v čemž máte dozajista pravdu, byla zmínka o multiplatformnosti (resp. nemultiplatformnosti) VB. Ano, po stránce faktografické máte plnou pravdu, odpovězte si ale na otázku jinou, co u jazyka typu Freebasicu ta deklamovaná multiplatformita přináší za výhodu? Jak již napsal Tomáš, multiplatformní aplikace bude vždy někde ošizena, aby alespoň obstojně chodila tam i tam. Navíc kdo potřebuje programovat multiplatformní aplikace? Samozřejmě by se výjimky našly, ale jsem přesvědčen, že takovou potřebu mívají hlavně profesionální programátoři (a to ještě pouze malá hrstka z nich), kteří potřebují portovat své profi aplikace na různé systémy - pochybuji ale, že takoví programují ve Freebasicu. Převážná většina "programátorů", pro které by se jazyk úrovně, o jaké se bavíme, tak ti pracují buď na Windowsech, nebo na Linuxech, takže si budou hrát pouze s tou svou platformou. No a v oblasti monoplatformních aplikací nevím sice, jaká je situace na Linuxu, ale jsem přesvědčen, že i tam funguje mnoho vhodných programovacích jazyků stejně jako pro Windowsy je mnoho vhodných jazyků různé úrovně již pro tuto platformu optimalizováno. A hlavně - pokud se bavíme o .NET platformě, pro kterou je tento server primárně určen, pokud někdo začne s tím skutečně velmi jednoduchým VB.NET a časem zjistí, že by se chtěl programování věnovat šířeji, má pole takřka neomezené a to ať již zůstane u VB, nebo přejde velice jednoduše k jinému NET jazyku. A v tom vidím ten hlavní přínos já, já bych si třeba nedovolil tvrdit, že Freebasic je nějakou slepou větví ve smyslu dalšího vývoje tohoto jazyka (pro takovéto tvrzení se mi nedostává znalostí), ale spíše bych ho viděl jako slepou cestu ve vývoji programátora - pokud se časem rozhodne jít dál, velice brzy narazí na konec uličky, bude se muset vrátit na samý počátek a vydat se jiným směrem opět od samého počátku. Ale i tak Vám přeji mnoho spokojených dní s Freebasicem - ať se Vám daří.
|