Volání VB.NET dll z aplikace Excel   otázka

VB.NET

Máte někdo zkušenosti s voláním dll z aplikace Excel? Navíc bych potřeboval vytvořit to dll ve Visual Basic Studio Express 2010. Našel jsem různé návody po netu, ale nějak mi to není jasné. Nejvíc by mi pomohl nějaký jednoduchý příklad. Syntaxe zdrojáku pro to dll a postup registrace COM, syntaxe v Modulu VBA Excelu atd (pod Win XP). Díky za pomoc.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Pro aplikace Office se dá vyvíjet přímo v .NET jazycích, dělat to přes COM je extrémně komplikované. Slouží k tomu Visual Studio Tools for Office a vyžaduje to Office 2003 nebo novější. Na cílových počítačích potom Framework a runtime VSTO.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Děkuji za odpověď a abych přiblížil problém. Jak jsem již psal zde http://vbnet.cz/forum-tema--5607-pr_225_...

potřebuji přistupovat k datům přes Webservice, bohužel však nelze použít Web Reference přímo z Excelu. Vygeneroval jsem tedy Namespace s Třídami programam SoapUi (který jako jediný tuto konkrétní webovou službu podporuje) a ve VB 2010 Express si ověřil, že je tento Namaspace plně funkční. Data a vlastně vše potřebuji ale spravovat přes MS Excel. Nyní hledám tedy cestu, jak používat tento Namespace z kódu VBA Excelu.

Než instaluji Vámi doporučený VSTO 2005 SE, rád bych se ujistil, že pomocí tohoto nástroje bude výše uvedený záměr možný.

Nainstaloval jsem VSTO 2005 SE a nepozoruji žádné změny ve VBA ani nepřibyl žádný program. Jak se to vlastně ovládá?

Jak jste mohl nainstalovat VSTO, když v příspěvku http://vbnet.cz/forum-tema--5607-pr_225_... uvádíte, že používáte Visual Basic 2010 Express? VSTO je dostupné pouze pro plnohodnotné VS Professional nebo lepší, Express verze jednotlivých jazyků vůbec nejsou podporovány. To že jste nezaznamenal žádné změny ve VBA jen potvrzuje to, že jste to ani neviděl, natož instaloval. Po instalaci VSTO se objeví nový druh projektu na kartě Project types a s VBA to nemá vůbec nic společného.

Zavolat dll v Excelu není problém, je k tomu funkce. Vytvořit knihovnu umožňuje i Visual Basic 2010 Express (projekt typu Class Library - kompilace do dll). Potřebné tedy máte.

Problém máte jinde - potřebujete něco, o čem nevíte nic, a nejste ochotný proto nic udělat. Kdybyste si dal jen málo práce s hledáním, najdete (nejen na zdejším webu) jednoduchý a srozumitelný návod na vytvoření dll a v nápovědě Excelu najdete, jak knihovnu použít.

A možná byste měl zrevidovat svůj záměr. Excel je mocný nástroj a mimo to existuje množství doplňků pro speciální funkce. Pokud hotové funkce (ani funkce uživatelské nebo makro) nestačí, dá se doplněk ve VBA i vytvořit, tedy přímo v Excelu.

Ptejte se na konkrétní problémy, na které narazíte během vlastní práce nebo alespoň na to, čemu nerozumíte v konkrétním návodu. Zatím se snažíte předat svoji starost jinému. I to jde, ale za objednanou práci se platí!

nahlásit spamnahlásit spam -2 / 2 odpovědětodpovědět

Děláte ze sebe debila záměrně nebo nevědomky? Pokud o daném tématu víte prd (jako v tomto případě), vůbec se k němu nevyjadřujte.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback