Proč přejít k VB.NET a to nejlépe k VB.NET 2010 - z hlediska začátečníka. V 15. dílu seriálu "VB.NET od začátku" ukazuje Tomáš Herceg, jak napsat třídu pro práci se zápisem dat do souboru. Celý příklad používá jako lehoučký úvod do OOP. Tak daleko jsem se ale při učení VB5.0 ani nedostal, měl jsem jen určité povědomí, že tam existují nějaké wizardy, které při práci s vytvářením objektů pomohou, ale že hlavně programátor musí vědět ještě spoustu věcí kolem, jinak si ani neškrtne :). Takže jsem si tu jeho třídu na(o)psal taky a ono to fungovalo! Říkám si - Hm, vlastně to ale nic není, místo abych měl ty rutiny v jednom souboru, mám je v jiném a trochu jinak napsané - jó, takhle si moct napsat třídu třeba pro nové tlačítko, to by byla jiná káva! Jenomže na to chlapče nemáš, to nikde neopíšeš a když, tak tomu nebudeš rozumět! Ale co kdyby?! Pochopitelně google odpověď znal, našel jsem na visualbasic.about.com krásný seriálek An Introduction to Programming a VB.NET Control With Inheritance o tom, jak předělat Checkbox tak, aby místo zaškrtnutí změnil uvnitř barvu. Je to jednoduché, pochopil jsem to i já, jen druhá, dokonalejší varianta mi dělala trochu potíže, než mi vše došlo. Jen mi trochu vadilo, že musím umístění komponenty (CheckBoxu) na plochu formuláře nastavovat programem - jó, kdyby byl součástí Tools a já ho tam dostal myškou, jako jiné "normální" komponenty, to by byla jiná káva! (znalci dotnet 2010 se nyní chechtají, jaký jsem to trouba). Znovu google a znovu objev - After it has been built, you can add it to your toolbox. On the Tools menu, click Customize Toolbox and browse to the .exe created from building your project Takže šup do Tools, Customize..., hm, kde a čím mám hledat nový exáč a co potom s ním? Mimoděk se poprvé pořádně kouknu do Tools a tam hned nahoře je nové záhlaví MůjProjekt Components a v něm newCheckBox... Šel jsem si pro klobouk a smekl jsem. Ty tutoriálky byly napsané před určitým časem a vývojáři zatím nelenili a udělali i ten zbytek práce za mne. Takže dnes, i když stále ještě nováček ve Visual Basicu, už vím, že jsem udělal dobře, když jsem pětku verzi pustil jako horký brambor a že dokonce i mladší verze dot-net neumí to, co tato poslední - 2010. Svatopluk Edit: Sám jsem také líný něco hledat, tak přidávám odkaz na ten článek: http://visualbasic.about.com/od/usingvbn...
|