Dobrý den, měl bych jeden začátečnický dotaz - snažím se udělat jednoduchou aplikaci - ve formuláři chci mít 2 datagridy, v každém chci zobrazovat tabulku z Access databáze, tabulky jsou propojeny relací - toto mám tady již hotové (na to nic není) - můj dotaz směřuje na 1/ jak nejjednodušeji vytvořit výběr - aby po kliknutí na řádek(pole) z 1.datagridu se zobrazaly příslušné záznamy ve 2. datagridu, mám tohle: Private Sub vyber_pole(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.Windows.Forms.DataGridViewCellEventArgs) Handles datagrid_tabulka.CellClick 'vyber a nakrmeni datagridu1 po výběru myší... datagrid_tabulka_1.Item("evidencni_cislo",e.RowIndex).Value.ToString If e.RowIndex = -1 Then Exit Sub End If sqlSelect = "SELECT tabulka_stroje.ID, tabulka_stroje.evidencni_cislo_stroje, tabulka_stroje.nazev_stroje, tabulka_stroje.evidencni_cislo_skupiny, tabulka_skupiny.evidencni_cislo FROM tabulka_skupiny INNER JOIN tabulka_stroje ON tabulka_skupiny.evidencni_cislo = tabulka_stroje.evidencni_cislo_skupiny WHERE tabulka_skupiny.evidencni_cislo=" + Chr(34) + datagrid_tabulka_1.Item("evidencni_cislo", e.RowIndex).Value.ToString + Chr(34) + ";" da3 = New OleDbDataAdapter(sqlSelect3, con) da3.SelectCommand.CommandText = sqlSelect dt3.Clear() da3.Fill(dt3) DataGridView2.DataSource = dt3 da3.Update(dt3) REM con.Close() End Sub ---to tak nějak funguje, ale kdyby měl někdo lepší nápad, byl bych vděčný... 2/ ukládání změn, bohužel se mi nepovedlo rozchodit ukládání provedených změn, v kodu mám jen tohle (použití BindingNavigatoru): Private Sub Tabulka_skupinyBindingNavigatorSaveItem_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Tabulka_skupinyBindingNavigatorSaveItem.Click Me.Validate() Me.Tabulka_skupinyBindingSource.EndEdit() Me.Tabulka_skupinyTableAdapter.Update(Me.Databaze_strojeDataSet.tabulka_skupiny) Me.Tabulka_strojeTableAdapter.Update(Me.Databaze_strojeDataSet.tabulka_stroje) End Sub ---ale to nefunguje, prosím, jak se ukládá do databáze (Update), pokud mám 2 tabulky (relační), doufám, že jsem to nějak srozumitelně popsal a děkuju za odpoved...Pavel
|