Dobrý den, řeším jednu specifickou věc týkající se tvorby vlastních ovladacích prvků. Mám vlastní control, který je odvozený od třídy TextBox. Prvku jsem nadefinoval vlastní metodu a vlastnosti. Rád bych, aby se prováděla validace hodnoty zadané do textového pole na základě hodnot, uložených v nějaké tabulce na MSSQL. Z toho je jasné, že je zapotřebí tomuto controlu předat i příslušný objekt SqlConnection, aby se uvnitř prvku mohl vykonat dotaz do databáze a na základě výsledku se vyhodnotil výsledek. Toto je samozřejmě možné provést tak, že prvek bude mít vlastnost, do které se předá objekt SqlConnection. Rád bych to ale celé udělal ještě trochu sofistikovaněji, jelikož se tento prvek bude v rámci celého projektu opakovaně používat na různých formulářích. Můj dotaz tedy zní, zda je možné nějakým způsobem automaticky předávat uvedený sql konekt, aniž by bylo nutné jej v kódu každého formuláře, kde je zmiňovaný prvek použit explicitně přiřazovat? Samozřejmě by to bylo možné přes public proměnnou, ale to mi nepřijde zrovna vhodné ve vztahu k principům OOP (zapuzdření). Lze toto nějak v praxi řešit? A pokud ano, jak? Děkuji
|