Všimol som si 2 mesiace starý príspevok, ktorého pisatel si sťažuje (?!) na to, ako sa zmenilo programovanie. Je mi lúto, že (zrejme mladíci) pamatníka starého dobrého programovania tak strhali, mne hovoril z duše. Mám jednu bizardnú skúsenosť z poslednej doby, ktorá sa dotýka danej temy : Uchádzal som sa o zamestnanie v jednej firme. Poslali mi testovací príklad, išlo o to naprogramovat riešenie nejakej geometrickej úlohy, nájsť jedinú vyhovujúcu z nejakých miliárd možností. Vymyslel som riešenie, ktoré sa mi zdalo optimálne, naprogramoval som ho v C# a poslal. Odpoveď ma zdrtila, ze vraj som to síce naprogramoval rýchlo a program správne nájde jediné riešenie ulohy, ale z hladiska princípov OOP ( ktoré samozrejme ovládam, ale v danom prípade som na ne vedome kašlal kuoli maximálnej efektivite ) je to hrúza a vobec je to celé akési zbytočne komplikované a neprehladné ... Na ukážku ako to malo vypadať, mi poslal svoj program na riešenie tej úlohy a to som sa zdesil ja. Dal som do obidvoch programov stopky, výsledok bol taký, že jeho vzorový program hladal riešenie 80 msec, ten moj bastard to vyriešil v jednej milisekunde. Samozrejme som mu napísal niečo v zmysle, ze moj program mu pripada komplikovaný, pretože je chytrý a on sa samozrejme urazil a z práce nebolo nič ;-( Svojim kamarátom som to komentoval tak, že chytré riešenie v programovaní može byť ocenené len vtedy, ked sa to nedá urobiť hlúpo, ale dnes sa už bohužial takmer všetko dá urobiť aj hlúpo. Kedysi hodne dávno by moj program hladal riešenie štvrthodinu, kým ten jeho celý deň ( takže by bol prakticky neodladitelný, predstavte si, ako ladíte niečo, čo vám na nejakú chybičku padne po niekolkých hodinách ), to by bol brutálny rozdiel. Teraz sú obidva programy "rovnako funkčné", pretože tisícina alebo desatina sekundy, to je prašť ako uhoď ... V iných prípadoch, keď sa uchádzam o prácu, končím banálnejšie, obvykle na tom, že nemám nič moc prehlad o nových skvelých technológiách. Súčasný programátor je už ako lekár, mal by len vedieť a ovládať co najviac nástrojov a postupov, ktoré boli vymyslené "hore" a radšej nič vlastné nevymýšlať ... Kto s tým nesúhlasi a myslí, že tvorivosť v programovaní sa ešte stále dá nejako využiť, može ma zamestnať ;-)
|