Zastavení běžící procedury   otázka

VB.NET

Dobrý den, používám VB 2010 a potřeboval bych poradit. Mám v aplikaci proceduru, která načte dvě docela rozsáhlé databáze, vzájemně je prohledává a provádí spoustu výpočtů a vyhodnocování. Celá procedura trvá asi dvě minuty (původně jsem to dělal v excelu :) a tam to bylo asi 9 hodin). Nevyužívám klasickou databázi, ale textové soubory, které načítám např. přes "Dim Soubor As New IO.StreamReader(Data)" a po provedení výpočtu je uzavřu.Potřeboval bych poradit:

1. jak např. kliknutím na Button ukončím tuto běžící proceduru

2. jak zároveň s ukončením té procedury uzavřít v ní načtené soubory pokud po ukončení procedury zůstanou načteny

Předem děkuji za radu.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

První krok je přesunout procedury do vlastního vlákna (paralelizací úloh lze značně zrychlit celý proces výpočtů a vyhodnocování) a potom lze jednotlivá vlákna ukončit pomocí metody Abort.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Abort je dost násilný způsob a ne vždy 100% funkční. Raději bych to řešil pomocí tasků v .NETu 4, ty podporují rušení ve chvíli, kdy se to té asynchronní úloze hodí.

Ale záleží, jestli má tazatel nové nebo staré Visual Studio.

Vůbec to není násilný způsob, ale zcela korektní postup, který funguje vždy, když se to udělá správně (správně ošetřit ThreadAbortException) a navíc lze to přerušení i odmítnout.

Tak jsem do BackgroundWorker přesunul celou proceduru a mám po problému. Mám totiž aplikaci jako MDIForm a jednotlivé formuláře jako dětičky. Při přepínání mezi jednotlivými dětičkami vždy tu původně otevřenou uzavírám. Můj problém spočíval v tom, že pokud by se někdo rozhodl, že nebude čekat na ukončení výpočtu a přenul se do jiného formuláře, tak to díky uzavírání formuláře s běžícím procesem padalo. Zatím to vypadá, že když mám na formuláři BackgroundWorker a tento formulář uzavřu, tak se ten výpočet automaticky ukončí.Takže ještě jednou děkuji všem za rady.

Ale nemůžete říct "tady v tomhle bloku mě nepřerušuj, koukej počkat, než ho dodělám". A to je dost často potřeba.

V C# to řeším přes volatile bool proměnnou, kterou si dávám znamení, že už můžu skončit, anebo přes Task Parallel Library. VB.NET bohužel klíčové slovo volatile nemá a nevím, jestli tohle řešení vůbec je možné, nezkoumal jsem to.

Dobrý den,všechny náročnější operace by jste měl spouštět ve vlastním vlákně, aby aplikace "nezamrzla". K tomu celkem dobře může posloužit komponenta background worker která má vyřešenou synchronizace a řadu dalších vymožeností. Článek o ní byl myslím na tomto webu a krásná ukázka byla i ve videoturiálech. Dokonce tam bylo vyřešeno i "stornování" procedur běžících ve vlastním vlákně. V podstatě jde o to že backgroundworker má nějakou vlastnost (tuším že to je isCanceled ale to si nejsem jistý) a při práci ve druhém vlákně ji čas od času zkontrolujete. Pokud má pořád hodnotu false je to ok a pokračujete dál, pokud má hodnotu true znamená to že chcete akci stornovat a patřičně na to zareagujete.

Nastavení na true můžete provést třeba z hlavního vlákna právě kliknutím na nějaké tlačítko.

Btw. doporučoval bych použití databáze pokud to je možné, protože hodně věcí je vyřešeno přímo na úrovni databáze a jsou vyřešeny mnohem lépe než jste schopen napsat vy, nebo kdokoli z nás na tomto foru. Pak se může klidně stát, že procedura nepoběží 2 minuty ale 3 sekundy.

Myslím, že by databáze tu proceduru moc neurychlila. Jedna databáze má asi 5500 položek a druhá asi 30000. postupně procházím v první databázi jednu položku za druhou, upravuji je a pak prohledávám druhou databázi, zda se tam vyskytuje. Pokud ano, provedou se určitá porovnání a výpočty a hledám dál. Hlavní problém co se času týče je ale v tom, že ty databáze jsou z různých zdrojů a porovnávané položky nejsou stejně popisovány. Např. v jedné databázi je DN 25 a ve druhé DN 1" nebo v jedné je Karlovo náměstí a ve druhé Karlovo nám. apod. Nejvíce zdržuje právě to, že musím ty položky sjednocovat, aby se daly porovnat.

Děkuji všem za rady, ani jsem nečekal tak bleskové reakce. Já jsem "programátor amatér" a jsem s databázemi po přechodu z VB6 zatím na štíru. Dřív jsem využíval databáze Access. Textové soubory využívám i proto, že si do nich zrovna připíšu i jiné údaje a mám vše v jednom souboru, což mi v některých případech přijde i výhodnější. Co se týče backgroundworker a vlastních vláken, tak to mi zatím taky nic neříká. Jsem ale rád, že aspoň vím kudy na to a jdu o tom něco nastudovat.

Ještě jednou děkuji.

Velmi pěkný popis zde: http://www.albahari.com/threading/

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback