Dobrý den, potřeboval bych poradit jak v poli zjistit zda: 1. existuje určitá cesta a které prvky obsahuje 2. popřípadě zda je nemožné cestu sestavit http://img545.imageshack.us/i/schema.png... BOD 1: mám vyřešen způsobem, že zjistím co je na daných souřadnicích za prvek(číslo prvku), a následně pomocí předem daných kritérií posunu aktuální pozici na následující souřadnice kde krok opakuji. Př. chci se dostat z pole(0,1) do pole(7,0) - (rozměry pole nejsou pevné, proto nemohu vycházet z toho že pokud se dostanu na konec pole... a druhá věc je že nemusím cestu hledat od kraje do konce) moje řešení: zjistím jestli jsou souřadnice počáteční X rovno koncovému X, pak pomocí WHILE (aktualni X <> cilove X) or (aktualni Y <> cilove Y) provádím kontrolu prvků a postupuji po rovných tak dlouho dokud nenarazí na odbočku, která dovolí posun směrem k cílovému X, pak opět postupuje po rovných dokud nenarazí na odbočku... celé se to opakuje dokud nedosáhne cílového X, pak se vypíší prvky přes které cesta vedla BOD 2: to právě nevím jak udělat, pokud by byl cíl v oblasti, kam nevede cesta pokud bych měl startovní souřadnice pole(7,1) a cílové pole(1,0)tak je cesta neproveditelná, ale WHILE mi zacyklí program... můžete mi poradit,prosím?
|