Problém jsem popsal asi málo a později odpovědí p. Langerovi pěkně zamotal. O co tedy jde? O to, aby aplikace mohla zapisovat a číst ze složky, ke které uživatel aplikace nemá žádná práva (tj. nesmí složkou ani procházet). Aplikace nedělá to, co si přeje uživatel aplikace, ale jen to, co sama "chce" (umí). A to není nic víc, než čtení a zápis do textových souborů. Proč? Aplikace je test a je univerzální v tom, že obsah testu (zadání), jeho vzorové řešení pro automatické vyhodnocení odpovědí i odpovědi jednotlivých žáků jsou prosté textové soubory. Je to tak proto, aby učitel mohl test zadat i číst řešení žáků s minimálními dovednostmi s počítačem (stačí mu Poznámkový blok). A v tom je problém. Je třeba aby všechny instance aplikace (v síti) textové soubory četly a do souborů od všech žáků zapisovaly do jedné složky, do které smí učitel a nesmí žáci. Pan Langer mi vysvětlil, že nelze obecně dát vývojáři možnost vytvořit aplikaci, která by nerespektovala přístupová práva. Tomu nelze oponovat. Odpověděl jsem myšlenkou (pustou teorií bez představy realizace), že aplikaci by musel oprávněný (v mém případu učitel) nejprve svá práva přidělit (login by aplikace zašifrovala a zapsala do konfigurace) a teprve potom by aplikace mohla do složky oprávněného zapisovat i při spuštění uživatelem s nižšími právy - v mém případu žák. Žák by tedy pouze aplikaci spustil, nic nezadával, aplikace by ze své zašifrované konfigurace použila práva učitele ke složce.
|