Ano uznávám, že jsem se možná chybně vyjádřil. Asi je to tím, že mám zažitý způsob práce s daty s aplikací, kterou už léta používáme (samozřejmě kromě klasické serverové zálohy, která je spouštěna naplánovanými joby). Tou je myšlena rychlá archivace jednotlivých tabulek z SQL do souborů DBF. Nám se skutečně v praxi tento postup velice osvědčil a nutno podotknout, že mnohdy nejednu firmu zachráníl před celkovou ztrátou dat, ke které došlo vinou pádu serveru a hlavně "lajdáctví" ze strany správce síťě, který nebyl schopen serverové zálohy zrcadlit nebo nahrát na jiné disky. Díky tomu, že uživatelé měli možnost spouštět tuto zálohu na svém PC přímo z IS a archivovat ji na svém disku, bylo možné data obnovit. Já se s Vámi v žádném případě nechci dohadovat o tom, zda je či není lepší použít pro zálohu a obnovu databáze nástrojů v Management studiu, respektive příkaz Backup Database a Restore Database (myšleno pro případ selhání hardwaru). V tomto případě máte určitě pravdu, protože takováto záloha obsahuje kromě vlastních dat i ostatní serverové objekty (pohledy, funkce, uložené procedury, databázové uživatele,...) a je to tudíž komplexní záležitost. Měl jsem na mysli spíše servisní případy, kdy je nutno nějakým způsobem upravovat část dat jejich extrakcí nebo již vzpomínaný převod dat při přechodu z jiného IS. Vím, že i pro tento případ jsou k dispozici nástroje jako SSIS. Celá diskuze ale nabrala poněkud jiný směr. I tak děkuji za Vaše odpovědi.
|