Zrovna řeším něco podobného, zřizuji si živnostenský list jako vedlejšák k zaměstnání. Programování spadá do tzv. nevázaných živností, což znamená že pro jejich vykonávání nepotřebujete žádné osvědčení ani certifikát. Budete muset zajít na živnostenský úřad kde si zaregistrujete živnost (potřebujete občanku a 1 000 Kč) a pak musíte na finanční úřad, správu sociálního zabezpečení (přihlásit se k sociálnímu pojištění) a na Vaši zdravotní pojišťovnu (přihlásit se ke zdravotnímu pojištění). Pokud na Vašem živnostenském úřadu nejsou líní tak se zaregistrujete jenom tam a oni většinu věcí zařídí za Vás. Ovšem nespoléhal bych na to, mě si přehazovali jako horký brambor. Podrobněji Vám to zatím bohužel neřeknu, protože jsem zatím absolvoval jenom "informační kolečko po úřadech" samotnou registraci jsem zatím neprovedl. Navíc já to budu mít zjednodušené tím, že to budu mít jako vedlejší příjem (pokud se tomu chcete věnovat na full time navštívíte ty samé úřady, ale asi budete muset vyplňovat více formulářů a budete muset platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění). Z mé zkušenosti ale mohu říct, že na úřadech jsou poměrně vstřícní a ochotni poradit. Samotného mě to docela překvapilo. Hlavně na finančáku a správě sociálního zabezpečení. Nejspíš se jim nestává moc často že by tam přišel někdo kdo řekne "mám práci a chci pracovat víc, poraďte mi co mám pro to udělat". Spíš tam chodí lidé co říkají "pracovat v životě nebudu tak mi koukejte vyplatit dávky" :) A počítejte s tím, že bude na Vás aby jste si dělal daňové přiznání, vedl účetnictví a popř. daňovou evidenci pokud budete plátce DPH (což je ale dle mého názoru do začátku - alespoň v tomto oboru - zbytečné).
|