Zdravim opet ... ok zkusim jeste doplnit par informaci. Chce to trosku tusit jak funguji IP adresy a veci, kterym se nadava Subnet. IP zapisujem jako ctyri nejaka cisla s tim, ze casto si muze vsimnout na LANkach, ze ty zacatky sou stejne a meni se treba jen posledni cislo ... to ma co do cineni s Subnetem a sitovou maskou. Sitova maska vlastne rika, ktere casti te IP se mohou menit a tim vymezi nejaky subnet. Priklad: adresa 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 .. nejbeznejsi vec na domacich lankach. Maska rika, ze prvni tri cisla jsou vesmes napevno a posledni se muze menit. Takze vim, ze jakakoliv adresa 192.168.0.X bude v jednom subnetu. Ale muze to byt i zakernejsi - muze to byt treba 255.255.0.0 ... tam uz se mi budou menit dve posledni cisla (a bude to setsakra velky subnet). Broadcast adresa je pak povetsinou posledni nebo predposledni mozna adresa v danem subnetu ... takze rekneme 192.168.0.255. Ta adresa 255.255.255.255 je teoreticky broadcastova adresa pro ten nejvetsi mozny existujici subnet, ktery se ale vlastne nevyskytuje - znamenalo by to asi "vsechny propojene site na celem svete". Proto sme se i v jinem vlakne o nem trosku hadali - neni dobre ho pouzivat. Ma jednu vyhodu - je vsude stejny. Ty potrebujes tedy broadcastovou adresu subnetu, ve kterem se prave nachazis - tam je nevyhoda, muze pro kazdou sit byt rozdilna (prave podle toho jaka tam je zrovna nastavena maska). Ale da se to docela dobre i spocitat. Bohuzel trosku ti jeste zkomplikuju zivot zminkou o binarnim zapisu IP adresy ... protoze ty ctyri cisla IP adresy se daji zapsat binarne pekne vedle sebe stejne jako maska. Maska pak ma hromadu jednicek z leva a nejake nuly na pravo. Kdyz bys napsal masku pod IP tak by ti ukazala, ktere casti IP adresy jsou pevne a ktere se mohou menit (pevne sou ty, kde ma maska jednicky, menitelne kde ma maska nuly). Muzes se taky dost casto setkat se zapisem 192.168.0.1-24 ...coz neznamena 1 az 24, ale 24 bude maska. Rika to presne 24 jednicek a zbytek nuly -> 255 255 255 0. Muze tam byt i jine cislo, treba 18 a tedy 255.255.192.0 - ale s tim se asi nesetkas, pouziva se to tam, kde se predpoklada sit vetsi nez nejakych tech 240 pocitacu - vetsinou uz administratori sahnou po vetsich maskach jako 255.255.0.0, ono to pak lepe vypada. Pokud bys totiz nenasel lepsi zpusob jak to spocitat, tak prez tohle se to da spocitat snadno. Logickejma operacema treba takhle (IP and MASK) or (NOT MASK). No a protoze to stejne mozna desne blbe pisu ... http://en.wikipedia.org/wiki/Subnetwork ... tady to maj jeste nejako lepe :-)
|