Není VŠ jako VŠ. Samotná škola je vám k ničemu. Samotná praxe je vám ale taky k ničemu. Pokud po střední přijdete jako vývojář do 99% firem v ČR, naučíte se akorát bastlit a možná za pár let vám dojde, že chcete něco víc, že přehrabovat se tunami stále se opakujícího kódu není to pravé ořechové. Jako junior developera vás nepustí k návrhu architektury (pokud vůbec ta firma něco takového dělá). Ano, někdo se z toho vypracuje, ale většina lidí ne. Na VŠ strašně záleží, na koho narazíte. U nás na MFF jsem si myslel, že to taky bude samý tučňák, ale pak jsem zjistil, že je tu i pár lidí, kteří se zajímají o Windows, vidí i dovnitř atd. Například výuka C# je na MFF velmi dobrá, byl jsem velmi mile překvapen. Naučí vás pořádně, jak .NET funguje uvnitř. Na tohle člověk praxí jen tak nepřijde a pak dělá blbé začátečnické chyby, jako třeba předávání polí referencí (aby se to nekopírovalo); nezná prostě třeba rozdíl mezi hodnotovým a referenčním typem atd. Já jsem se většinu věcí naučil praxí a čtením knížek. Na VŠ mě naučili C++, algoritmy (ke kterým bych se asi sám těžko donutil, proože mě tolik nezajímaly; na MFF bylo pár lidí, kteří to uměli vysvětlit tak, že se to dalo), ale hlavně člověk pak zjišťuje, že když umí praxi a na VŠ mu do toho občas řeknou kus teorie, na které ta praxe staví, dostane rázem ty souvislosti, které jen z praxe prostě nemáte, anebo se k nim doberete daleko později. To je hlavní výhoda. Ovšem strašně záleží na škole a na tom, jak se k tomu člověk postaví. Samotná škola je opravdu skoro na nic a samotná praxe taky - chce to oboje.
|