proměnná a víc formulářů   otázka

VB.NET

Dobrý den,

jsem na foru novy. Je mi 15 a začal jsem se zajimat o praci ve VB.net 2005. Zkouším podle různých návodů dělat jednoduche aplikace. Narazil jsem na problem - mam v projektu dva formuláře. Na jednom jsou nějaké tlačítka a je zde globalně nadefinovaná proměnná. Druhý má taktéž některé prvky a potřeboval bych, aby se za běhu programu hodnota proměnné nadeklarované v tom první formuláři (respektive kódu k němu) načítala do druhého formuláře (respektive komponenty - labelu) na měm. Jak na to? Dovede mi někdo poradit? Uvítal bych ukázku kódu - jsem teprve na začátku. Děkuji. Honza

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Existují dvě možnosti. Proměnnou v prvním formuláři lze nadeklarovat jako statickou (klíčové slovo Shared), což znamená, že k ní lze přistupovat i bez vytvoření instance třídy ve které je definovaná (formulář). Z programátorského hlediska je to ale prasárna.

Public Partial Class Form1
  Public Shared N As Integer
  Private _childForm As Form2
  Private Sub ShowForm2
    If _childForm Is Nothing Then
      _childForm = New Form2
    End If
  _childForm.Show()
  End Sub
End Class

Public Partial Class Form2
  Private Sub IncrementN
    Form1.N += 1
  End Sub
End Class

Druhá možnost je v konstruktoru druhého formuláře (Sub New) předat platnou instanci prvního formuláře a tak potom bude možné přistupovat k té globální instanční proměnné prvního formuláře.

Public Partial Class Form1
  Public N As Integer
  Private _childForm As Form2
  Private Sub ShowForm2
    If _childForm Is Nothing Then
      _childForm = New Form2(Me)
    End If
    _childForm.Show()
  End Sub
End Class

Public Partial Class Form2
  Private _parentForm As Form1
  Public Sub New (ByVal parentForm As Form1)
    _parentForm = parentForm
  End Sub
  Private Sub IncrementN
    _parentForm.N += 1
  End Sub
End Class

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

a třetí možnost ovšem zastaralá ale funkční je použít MODUL a deklarovat proměnou v něm. Potom můžete mít i 10 formulářů a u všech bude proměnná obsahovat hodnotu zadanou např. v prvním formuláři.

Public Module Module1

'proměnná pro vsechny formulare ( pro cely program )
    Public NazevPromenne As String

End Module

Výsledek bude stejný jako použití statické proměnné protože modul je statická třída. Modul není žádné zastaralé řešení, na mnoho věcí se stále hojně používá.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Nie som si istý, či nehľadate náhodou toto:

Public Class Form1
    Public a As String
    Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click
        a = "Tak?"
        Form2.Show()
    End Sub
End Class

Public Class Form2
    Private Sub Form2_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
        Label1.Text = Form1.a
    End Sub
End Class

Platí to pre VB.net 2008. Marí sa mi že pre VB.net 2005 treba nadeklarovať Form1. Skús. Napíš.

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback