Aktivní objekt   otázka

VB.NET

Dobrý den, prohledal jsem fórum a odpověď jsem nenašel tak se předem omlouvám pokud neumím hledat. Potřebuji zjistit, který objekt je aktivní. Zkoušel jsem listview.activation, ale s tím jsem nepochodil. Potřebuji posouvat vybranou položku pomocí kláves v listview, ale pokud je aktivní tak se posunutí provede o 2, protože má jakési "interní" posouvání, proto chci zjišťovat zda je aktivní nebo ne. Mám visual studio 2008. Předem díky za odpovědi.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Jestli jsem správně pochopil, že aktivním objektem je myšlena vybraná položka v ListView, tak se zjistí takto:

listview.Items(listview.SelectedItems(0).Index)

SelectedItems má index 0, protože je to kolekce všech vybraných položek (tedy první vybraná). Pro znemožnění výběru více položek najednou slouží vlastnost MultiSelect (hodnota false).

Zdravím,

nevím jestli jsem správně pochopil Váš dotaz ale

každý objekt je aktivní, pokud mu dáte fokus nebo stačí nad objektem přejet myší a použít událost MouseMove.

Aktivním objektem myslím to, že mám třeba na formuláři listview, textbox a combobox a já mám označený listview a pracuji s ním. Když s ním pracuji tak to funguje běžně, že můžu v listview pohybovat šipkami mezi položkami aniž bych odchytával stisknutí klávesy a programoval to. Jenže já to potřebuji i když není aktivní aby se dalo pohybovat mezi položkami šipkou. Problém je v tom, že když to provedu když je aktivní listview tak se provede to běžný posunutí a mnou naprogramovaný, takže se vybraná položka posune o 2. Jediné co mě napadlo po každém kliknutí v programu dávat listview.select() aby byl listview pořád aktivní a tím by odpadlo odchytávání kláves. Omlouvám se za kostrbaté vysvětlování.

Dovoluji si upozornit, že takovéto chování aplikace je v rozporu s konvencemi GUI na Windows - komponenta by si sama neměla "krást" focus a klávesové ovládání komponent by mělo pracovat pouze v případě, že je komponenta vybraná. Přestože je možné toto zaběhnuté chování, na které je každý zvyklý a které každý očekává, měnit, není to dobrý nápad a většina uživatelů bude nadávat.

Pokud už tohle opravdu chcete dělat, tak zachytávejte událost KeyDown na formuláři (musíte mu nastavit vlastnost KeyPReview na True, aby se před vyvoláním KeyDown v komponentě, která je vybraná, tato událost vyvolala nejprve ve formuláři) a tam na ni zareagujte. Děkejte to ale opravdu s rozumem, měnit standardní chování komponent se má dělat pouze v opravdu opodstatněných případech (ještě jsem se s takovým nesetkal).

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Mám pocit že se pán neptal jak to udělat ale jak udělat aby se to neposouvalo nadvakrát.

Takto:

Public Class Form1

Private Sub Form1_KeyDown(ByVal sender As Object, ByVal e As System.Windows.Forms.KeyEventArgs) Handles Me.KeyDown
        Select Case e.KeyCode
            Case Keys.Up
                If ListBox1.Focused = False Then
                    If ListBox1.SelectedIndex = 0 Then
                        ListBox1.SelectedIndex = ListBox1.Items.Count
                    Else
                        ListBox1.SelectedIndex = ListBox1.SelectedIndex - 1
                    End If
                End If
            Case Keys.Down
                If ListBox1.Focused = False Then
                    If ListBox1.SelectedIndex = ListBox1.Items.Count Then
                        ListBox1.SelectedIndex = 0
                    Else
                        ListBox1.SelectedIndex = ListBox1.SelectedIndex + 1
                    End If
                End If
        End Select
    End Sub

Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
        Me.KeyPreview = True
    End Sub
End Class

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback