Díky za rady. Metodu dispose se snažím volat všude, kde dojdu k přesvědčení, že danou bitmapu už nebudu potřebovat, ale jak jsem napsal, vše je lokálně deklarované, a tím si vysvětluji, že se situace přidáním těch dispose volání nikterak nezměnila (jestli jsem dobře pochopil Vaše výklady v článcích pro nás (začátečníky) i ostatní literaturu, dělám to samé, co stejně systém při skončení procedury dělá sám - volá dispose, čímž ale neuvolní paměť, jenom řekne té paní Garbage, že až bude chtít, může se tohoto smetí zbavit. Jinak při vlastní animaci již žádné bitmapy netvořím, už s nimi pouze manipuluju a "nějak" je vykresluju metodou drawimage do bufferu, který pak překlopím. Ta kvantita je dána hlavně tím (a průběh nárůstu použité paměti tomu odpovídá), že načítám bitmapu v prvním kroku v plném rozlišení (a velkou část fotek mám ze svého 7M foťáku) a teprve pak z ní vytvářím druhou bitmapu rozlišením odpovídající obrazovce (abych při vlastní manipulaci nemusel už pracovat s tak objemným souborem, což se dost projeví na rychlosti). Ohledně DirextX - Ano, nejprve jsem pokukoval i po této technologii, pak jsem se ale umravnil, že toto není nic pro nás-úplný ucha v oboru. Leč pak jsem si přečetl Váš článek o DirectX a díky jeho srozumitelnosti jsem nabyl dojmu, že to zvládnu, leč dojel jsem na skutečnost, o které jsme již pod zmiňovaným článkem diskutovali. DirectDraw již není doporučené (což by nevadilo, jak jste mne také ujistil, po stránce provozní, ale problém je v tom, že jsem se nikde nedopídil žádné použitelné dokumentace k jednotlivým funkcím - všude se pouze dočtu proč by se to již nemělo používat a na konci celého odstavce povídání jednu větu, na co funkce kdysi sloužila - bez popisu parametrů, ...) no a v direct 3D je to úplně jiné a na to mé skromné schopnosti skutečně nestačí. A pokud k tomu přičtu skutečnost, že pokračování Vašeho seriálu jsem se prozatím nedočkal :-( a na můj dotaz ve fóru (ohledně řešení průhlednosti) se nikdo nechytil (pouze pan Renner se mi snažil pomoci - ale řešil to stejně jako já přes GDI+), tak mi z toho všeho vyšla jediná možnost, zůstat u GDI - a pro účely, pro jaké to zamýšlím, to nakonec vypadá, že by to výkonnostně mohlo nakonec dostačovat, navíc celou funkcionalitu animace mám hozenou v samostatné třídě takže nikde není řečeno, že to nebudu moci do budoucna do toho Directu překlopit (samozřejmě to předpokládá, že Vy máte v plánu s články o DirectX pokračovat "-)). Ještě jednou díky za rady a omlouvám se za zdržování - vím, že smyslem tohoto webu není a ani nemůže být, abyste řešili konkrétní úkoly za nás neznalé, a ani bych to nechtěl, protože tak bych se nic nenaučil.
|