Čištění RAM   otázka

VB.NET

Dobrý den,nevím,jestli je tento dotaz na správném místě,takže se omlouvám,pokud tomu tak není.Zajímalo by mě,jakým způsobem pracují aplikace na "čištění" RAM,jakým způsobem vlastně ramku "čistí" a zda se něco podobného dá napsat ve vb.net nebo v C# nebo je to doménou C++ a JAVA? Když jsem o tom přemýšlel,napadlo mě jen odstranění některých procesů ze seznamu procesů,ale to nejspíš nebude ono.Uvítal bych jakýkoli podnět či radu.

Díky.

M.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

U nativních (Win32/Win64) aplikací je na aplikaci samotné aby po sobě uvolnila paměť, u managed (.NET/Java) aplikací zajišťuje uvolňování paměti runtime (běhové prostředí dané platformy).

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Mě by hlavně zajímalo, k čemu takové aplikace jsou a jakou paměť vůbec čistí. Ono to totiž jde jen velice těžko. Do paměti jiných procesů lézt nemůžou, tam je operační systém za standardních okolností nepustí a jinak v té paměti nic není. O jaké aplikace se tady vlastně jedná?

Mně taky nebylo nikdy jasný jak to funguje. Ale je pár "úžasných" programů (teď si bohužel nevzpomenu na název) u kterých tvrdí že vám RAM vyčistí, defragmentují atd. Většinou to je nějáký větší program propagovaný jako na údržbu počítače, který vám čístí i disk, registry (což taky moc nechápu jak pozná který registr je potřeba a který může smazat) atd. Kdysi když jsem to používal mi ale přišlo, že použití mělo opačný efekt než zvýšení výkonu počítače.

Já když chci vyčistit RAM tak restartuji počítač, to má zaručený účinek:)

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Tak čištění registru je velmi jednoduchá a dokonce užitečná záležitost. Lze například prohledat všechny asociace souborů, a pokud asociovaný program není nalezen na uvedeném místě, větev se smaže. To samé platí pro zaregistrovaná COM rozhraní, kde je rovněž cesta k programu, dále služby, položky Run a RunOnce a programy v seznamu Přidat nebo odebrat programy, které byly nekorektně odinstalovány (smazány).

Napsat takový program na čištění registru by byla záležitost na pár hodin práce, více méně procházení a mazání větví registru v cyklu For Each.

nahlásit spamnahlásit spam 3 / 3 odpovědětodpovědět

Čištění regisru sice může být snadné napsat, ale ne vždy spolehlivé použít. Protože provádím na počítači (snad kromě her) téměž "vše", těch různých programů se mi tady nashromáždí nepočítaně. Samozřejmě ne všechny jsou přínosem a mnoho z nich mi zaplevelilo i registry.

Ale jejich čištění jsem prováděl až do doby, kdy mi několikrát čisticí prográmek z registru smáznul registraci jednoho komerčního SW (je tam problém, že tento používá nějaké "licence control center" a při vyčištění registrů se mi vždy licence vypařila). Takže teď jsem na tyto činnosti již velice opatrný (stejně jako různé "optimalizační" balíky mi nadělaly vždy více škody, než užitku.

Mám velmi podobnou zkušenost, vždy, kdy jsem se pokusil nějakým "nástrojem" vyčistit a zrychlit systém, vždycky se mi spíš něco podělalo, než aby byl vidět nějaký opravdový výsledek.

Při takových operacích jako je čištění registru je samozřejmě nutné vědět co lze smazat a co ne. Slušné programy pro prohledání nabídnou seznam nalezených nesrovnalostí a je možné vybrat co opravit a co ne. Souhlasím s tím, že všelijaké sharewarové zvratky typu jednou klikni a vše se vyčistí a optimalizuje jsou naprosto k ničemu. Svého času jsem používal nástroj přímo od Microsoftu - RegClean, který dělal přesně to co jsem od něho očekával.

Myslím, že kupovat program na "čištění RAM" je zbytečné, používat nějaký stažený z Internetu může nadělat víc škody než užitky. Daleko rozumnější je kontrolovat a redukovat co se na počítači spouští a neinstalovat žádné residentní zbytečnosti a odstranit zbytečné nadstavby programů, zejména prohlížeče.

Pokusné instalace dělat na VM a není-li taková možnost, tak používat bod obnovení - zapsat před instalací, program zkusit, odinstalovat a obnovit. Ale pozor, obnova ze staršího bodu někdy vytrhne trn z paty, často však zadělá na problémy.

S registry je to jinak, jak napsal pan Linhart. Podobně s neplatnými zástupci a zbytečnostmi na disku. Na méně výkonném počítači se po pročištění rychlost zvýší a zejména se zkrátí doba startu, z vlastní zkušenosti vím, že podstatně (spolu s odstraněním zbytečných residentů).

nahlásit spamnahlásit spam 2 / 2 odpovědětodpovědět

Díky všem za vysvětlení a podněty.

M.

nahlásit spamnahlásit spam -1 / 1 odpovědětodpovědět

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback