S tvrzením, že vysoká škola je pro programátora ztrátou času, se setkávám poměrně často, ale zásadně s ním nesouhlasím. To už bychom mohli stejným způsobem prohlásit za zbytečnou maturitu, protože k čemu je nám v praktickém životě povědomí o díle Jana Nerudy? Absolvoval jsem už téměř před 20 lety ČVUT FEL a i když nic konkrétního ze svého studia v současné praxi nevyužívám, nepovažuji to za ztracený čas. Myslím, že programátor by měl mít všeobecný rozhled technického směru a pár semestrů matematiky, fyziky nebo třeba teorie obvodů či kybernetiky nikoho nezabije. A koneckonců nějaké humanitní předměty jako ekonomie či sociologie se hodí taky. A dokončení studia není pro potenciální zaměstnavatele důkazem o nějakých ihned uplatnitelných dovednostech, ale o schopnosti věnovat jisté vytrvalé úsilí k dosažení dlouhodobých cílů. Docela by mě zajímalo, jaké procento z těch, co vykřikují "Z VŠ jsem odešel protože to bylo o ničem", jsou opravdu geniové, kterým škola neměla co dát, a kolik hlupáci či lenoši, kteří prostě neměli na to ji dokončit.
|