Podobné dilema jsem řešil. Nakonec jsem se přiklonil k variantě načítání dat do objektového modelu, ale jen z jediného důvodu. DB server je vzdálený, přistupovat na něj lze z více IP adres. Uživatelé se často připojují pomocí mobilních technologií, takže rychlosti odezev nejsou nikterak oslňující. Pokud potřebuje uživatel pracovat s větším množstvím klientů a smluv, práce s DB ho poměrně zdržuje. S tímto řešením se mu na začátku načte z DB množina klientů a smluv a nadále pracuje už jen lokálně přímo nad objektovým modelem. Veškeré změny na závěr své práce odešle do DB. Má to jisté výhody a samozřejmě i nevýhody. Např. pokud by pracovali dva uživatelé nad stejnou množinou dat, promítne se do DB změna toho, kdo jí odeslal později. Samozřejmě se to dá ošetřit. Mé doporučení je jasné. Pokud budou uživatelé pracovat s DB "lokálně" tj. v rámci místní sítě, není žádný důvod k tomu to řešit takto a rozhodně sahněte po "dotazech na vyžádání". Od toho DB systémy jsou. Do paměti je někdy praktické načítat např. různé číselníky nebo slovníky. Nikoliv však konkrétní data. Doufám, že jsem dotaz pochopil správně a nepřispívám tady tak trochu mimo kontext :)
|