Přechod z 32-bit XP na 64-bit Vistu   zodpovězená otázka

VB.NET

Zdravím. Přešel jsem z 32-bit Windows Xp na 64-bit Windows Vista Business. V XP jsem program k mySQL databázi připojil normálně (přes MySQL Driver 5.1), ve Vistách to přes stejný connection string nejde (s tím, že mě to nechce pustit do záložky "Sytémová DSN" - píše to něco o nedostatečných právech). Jsem ale přihlášen do Windows jako administrátor, ODBC connector je v pořádku (přes nadefinované připojení v uživatelském DSN se třeba přes Access normálně připojím).

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Upřesnění hlášky, kterou to na mě hází - "Vaše přihlášení nezahrnuje oprávnění správce. Nebylo možné vytvořit nebo upravit systémové názvy zdrojů dat (DSN)." Jak už jsem psal, uživatelské DSN nadefinovat jde a funguje.

Jedna z možných příčin je UAC technologie. Je implicitně zapnutá a má za následek, že i přihlášený administrátor má práva uživatele. Software by měl o vyšší oprávnění požádat, pokud to bude potřebovat. Starší software to ale neumí a proto se musí s povýšeným oprávněním spouštět. Udělá se to vyvoláním kontextového menu zástupce programu (nebo přímo exe souboru) a zvolení Spustit jako správce (v angl. Run as administrator).

UAC jsem měl ještě před zadáním dotazu tady na fóru vypnuté úplně. Zkusil jsem to pozapínat, povypínat, pořád nic. MySQL connector je pro 64-bitovou verzi, jeho instalace proběhne v pořádku, výsledkem je pořád tahle hláška: "Zprostředkovatel není zadán a není stanoven výchozí zprostředkovatel." Použitý connection string ve Windows XP fungoval, mySQL server běží v pohodě.

No nic, vracím se k Windows XP. Problém jest vyřešen.

S nečim podobným jsem se setkal u Vista home edition. Předinstalovaný PC s prodejny s jedním uživatelem a já nedokážu nic protože nemám práva. Navíc když chci třeba změnit vzhled obrazovky tak nabídka jenom problikne a nic se nestane.Uživatel přidat nemužu a práva taky ne.Což je dost začarovanej kruch. Zřejmně mně čeká přeinstalace.

Pravděpodobně to bude tedy problém s kompatibilitou, prakticky jediná možnost je reinstalace do nejnovější verze a doufání v opravu...

Dala by se použít i virtualizace Windows XP s MySQL Serverem pomocí Microsoft Virtual PC/VMware Server. Náklady žádné a flexibilita vysoká.

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback