Děkuji Vám za snahu pomoci. Máte plnou pravdu, že se systém chová, jako kdyby příslušnou aplikaci neměl navázánu k danému typu. Problémem ale je, že se mi prozatím ve VB 2008 EE nepodařilo najít možnost, jak systému nějaký vhodný editor vnutit. Vámi popsaný postup funguje v C# 2008 EE a dokonce i ve VB z balíku VS 2005, ale ve VB 2008 EE v kontextovém menu položka "Open With..." chybí. V C# 2008 EE mám v solution exploreru, mimo jiné, po založení prázdného projektu uzel "Window1.xaml". Kliknu-li na něj pravým tlačítkem myši, obdržím kontextové menu: Open / Open With... / view code / View Designer / atd. Při volbě View code se mi otevře záložka s obsahem souboru Window1.xaml.cs, při volbě View designer se mi otevře ono "dvojokno" s Windov1.xaml kódem (vč. barevného zvýraznění) a k tomu záložka design s obrazovou reprezentací .xaml kódu. Téhož výsledku dosáhnu volbou Open. Oproti tomu při stejném postupu (nový WPF projekt) ve VB 2008 EE také v Solution exploreru najdu, mimo jiné, stejný uzel Window1.xaml, ovšem kontextová nabídka na tomto uzlu je chudší právě o položku "Open with..." (to ale chybou asi nebude, protože stejné kontextové menu mám i ve VB 2008 EE spuštěným pod jiným účtem, který chodí včetně XAML). Potud ale veškerá podobnost končí. Pokud zvolím položku Open, pak se mi otevře okno sice označené jako Window1.xaml s výpisem obsahu .xaml souboru, ale po "design" záložce ani vidu ani slechu. Obsah tohoto souboru se od stejného, který se vygeneroval v C#, liší pouze ve dvou detailech: - v úplně prvním tagu (pojmenování třídy) je součástí názvu třídy u C# i název jmenného prostoru, a hlavně, text u VB je celý černý (evidentně VS tomu nerozumí, proto barevně nezvýraznil syntaxi). No a pokud u VB z kontextové nabídky nad uzlem Window1.xaml zvolím možnost View code nebo View designer , obdržím chybovou hlášku, kterou jsem popisoval v tom úvodním příspěvku. Ještě tedy zkusím pohledat jinde, jestli nenajdu, kde by se ten WPF Designer dal ve VB asociovat s příponou .xaml, pokud neuspěju, budu se muset vzdáti nových výdobytků VB 9, nebo budu muset přejít na C# (pokud mi to tedy i tam nějak záhadně nezmizne, protože na začátku mi to i v tom VB (pod mým účtem) fungovalo. :-(
|