Report nebo Excel?   zodpovězená otázka

VB.NET

Zdravím, chtěl bych se zeptat jaké řešení byste zvolili na mém místě. Jde o tohle, u mojí aplklice je žádoucí tiskový výstup, a já se rozhoduji jestli je lepší vytvořit si vlastní tiskové sestavy nebo vyplňovat šablonu v MS Excel.

Jaký na to máte názor? Co byste viděli jako přednosti/slabiny toho či onoho?

Děkuji za názory Robert K.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

A co takhle SQL Server Reporting Services nebo Crystal Reports, nástroje k tomu speciálně určené? SQL Server Reporting Services je k dispozici i v Express verzi Microsoft SQL Serveru...

Tím "vlastní tiskové sestavy" myslíte co? Že byste si naprogramoval generátor reportů? Pokud to zvládnete, klobouk dolů.

Excel:

výhody: Spousta věcí se dá nechat na Excelu (formátování, šířky sloupců, součty a funkce vůbec)

nevýhody: Hlavně ta, že na cílovém PC musí být Excel, aby to nějak rozumně fungovalo (pravda, xlsx soubor ve verzi 2008 už lze docela pohodlně stvořit i bez samotného Excelu, ale k čemu to je, když tu sestavu je třeba zobrazit uživateli, že?)

Vlastní tiskové sestavy:

výhody: Naprogramujete si tam co chcete

nevýhody: čas a cena vývoje.

Já bych se přikláněl k řešením typu Crystal Reports (drahé licence) nebo třeba Active Reports pro .NET. Oboje (a řada dalších) umí i třebas exporty do PDF a tak dále.

Záleží na tom kolik těch sestav máte, pro kolik to bude počítačů, jak je to veliká aplikace atp atp... Je jasné, že nejlepší řešení je použití nějaké profi komponenty na reporty. Ale musíte zvážit následující faktory:

- umím pracovat s nějakým reportovacím systémem?

- na kolik by přišla licence?

- kolik reportů bude? vyplatí se na ně kupovat drahý reportovací systém?

- bude se aplikace používat na strojích s Microsoft Office? pokud ano, bude jim stačit výstup v Excelu? umím komunikovat s Excelem, abych mohl rychle vystavět report?

- budou reporty podobné? pokud ano, nevyplatilo by se si postavit jednoduchý vlastní reportovací systém?

- co zákazník od reportů vůbec požaduje?

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Lepší řešení pro reporty bude určitě programově řídit Access než excel, pokud se tedy jedná o reporty. License na Access se dá řešit úplně jednoduše, instalací runtime verze :-) Uvažuji, že ve své aplikaci budu postupovat taky tak, protože co se týče správy tisku je to ve VB pěkná bída. Mohl by na to být nějaký intelegentnější nástroj než Print form a podobně. Ty free reporty mě taky zatím moc nepřesvědčili, ale testoval jsem to jen chvíli, tak nechci soudit.

nahlásit spamnahlásit spam 0 / 2 odpovědětodpovědět

No ja treba prave pouzil Excel - vedel sem ze na cilovych PC je MS Office a vystup byl velice jednoduchy.

V excelu jsem navrh rozlozeni a vsechny mozne popisky, ktere pozadovali a pak jsem pojmenoval bunky do kterych se vkladaji data.

Pri exportu sem se napojil na excel otevrel tu sablonu a prochazel kolekci Workbooks("jmeno").Names a do prislusnych sem vkladal data.

Melo to tu vyhodu, ze sem mohl libovolne prehazovat rozlozeni dokumentu - jelikoz nazvy se prenaseji spolecne s bunkou. Pak nebyl problem kdyz si vymysleli dalsi pohledy.

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback