DateTime Parser   zodpovězená otázka

VB.NET

Potřebuji ve své aplikaci pracovat s řadou různých podob Datumů (načítání ze souborů jako String) a tak bych si chtěl udělat nějaký vlastní Parser.

Ne vždy totiž při načítání dat vím, v jakém formátu je datum zapsán.

Uvažuji, že bych si udělal textový soubor s možnými formáty (např. yyyyMMdd, ddMMyyyy) a potom v cyklu tyto varianty procházel jestli se podaří převod na datum (šlo by snadno formáty přidávat).

Rád bych se poradil, jestli není nějaké elegantnější řešení.

Předem děkuji

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Abyste nenosil dříví do lesa, System.DateTime.TryParse totiž dokáže parsovat datum ve všech běžných formátech. Vlastní parser bych viděl až jako uplně poslední nouzové řešení.

Jenže:

1. já potřebuji převádět datum na řadě míst programu a těch formátů může být docela hodně (řádově 10-20) a dopředu všechny neznám.

2. pokud používám pokus o převod datumu, může se tato operace hodněkrát opakovat (načítám tisíce řádků a co řádek to datum)

Používám tam řešení, že pokud načítám velké množství řádků (bude formát datumu u všech stejný) pokud se mi podaří převod, u následujícího řádku již používám hodnoty formátu z předchozího úspěšného převodu, abych opakovaně nezkoušel všechny formáty.

Jsem stále ještě v progr. velký začátečník a tak se občas radši zeptám, jestli nejdu špatným směrem.

Každopádně vyzkouším jestli pomocí TryParse to převede všechny mě prozatím známé formáty (které se mohou u mě vyskytnout).

Protože je v některých případech pořadí den měsíc jinak než DateTime.TryParse dokáže napřímo přečíst (bez přidání definice formátu) znamená to, že stejně musím použít vlastní definice formátů a ty procházet v cyklu.

Dále, dopředu nevím jaký formát se může vyskytnout a potřebuji aby uživatel mohl tento formát snadno přidat do seznamu. Tím pádem mi přijde asi skutečně nejlepší uchovat formáty v nějakém txt souboru a použít vlastní třídu na řešení převodu datumu.

V tom případě by mě zajímalo, jak vyřešíte například znamená-li "1/3/2008" 1. března 2008 nebo 3. ledna 2008...

Vzhledem k tomu, že pracuji vždy s větším množstvím datumů (řekněme min. tisíce řádků/výskytů), chybné řešení se vyloučí pokud těch datumů mám více za sebou. Ale uznávám, že je to komplikace se kterou je třeba počítat a díky za upozornění.

Bez většího počtu výskytů datumů to samozřejmě není možné rozhodnout.

Nezlobte se, ale prijde mi ze to jenom zbytecne komplikujete. Rekl bych ze shudnejsi bude nez delat vlastni tridu na 50 000 zpusobu jak naformatovat cas, spis sjednotit casy ktere mate na standartni a navazovat dalsi zaznamy stadartne ....

Jenže ty soubory s datumy nejsou vytvořené mou aplikací, ale slouží jako zdroj dat a ještě k tomu mohou pocházet z různých programů (od různých výrobců). Takže já se musím přizpůsobit těmto různým souborům.

Doporučuji se podívat ještě na metodu TryParseExact, té můžete přesně říci, v jakém formátování datum chcete. Prostě jich pár vyzkoušíte a podle toho zjistíte, v jakém formátu to v dané sadě je. Ale stejně nemůžete nijak zaručit 100% výsledek, pokud budete mít sadu 10 položek s datem typu 1/5/2008 a žádný, podle kterého to můžete rozseknout, jste nahraný tak jako tak a neuděláte s tím nic.

Ano, použil jsem nakonec v podstatě metodu TryParseExact a v cyklu dosazuji předefinované formáty. Respektive jsem použil ParseExact v bloku Try. Pokud se převod podaří, projde se rovnou přes následující řádky kódu s tím, že mám již požadovanou návratovou hodnotu datumu.

V mém případě se většinou jedná o docela velké soubory a časové období bývá větší takže pravděpodobnost špatného rozeznání datumu je docela malá.

Pokud by i přes to tento problém nastal myslím, že jediným řešením je stejně interakce uživatele. Stačilo by potom v seznamu předefinovaných formátů změnit jejich pořadí jak jdou za sebou.

děkuji všem za příspěvky

Tak na to pozor. Nadměrné používání bloku Try...Catch vede ke znatelnému poklesu výkonu aplikace, což ve vašem případě (cyklus) platí dvojnásob. Skutečně použijte TryParseExact a kontrolujte návratovou hodnotu jak psal T. Herceg.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Díky za upozornění zkusím.

Ono je to tak, že pokud se převod podaří, používám již přímo jen tento formát a dále neprocházím varianty v cyklu. Nicméně jsem i tak blok Try zachoval a tak to vyzkouším bez něj za použití TryParseExact.

Mimochodem když už jsme u Try ... Catch doporučili by jste řešení bez něj a ošetřit to řekněme řadou kontrol na správnost hodnoty (pomocí If) nebo v případě náročnějšího ověření blok zachovat. Ono je to totiž někdy docela náročné, správně hodnotu ověřit.

Try...Catch má smysl používat v mnoha případech, tam, kde se toho bude ale provádět hodně, to zbytečně zdržuje. Odchycené a zpracování výjimky zpomaluje dost. TryParseExact vrátí True, pokud se to povedlo, a False, pokud ne. Ošetřit to Ifem je nejrychlejší možné řešení.

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback