problem s cudzim klucom   zodpovězená otázka

VB.NET

caute, mam takzto problem

mama dve tabulky objednavky a detail_objednavky, v detail objednavky mam stlpec IDOBJEDNAVKA, ktory odakzujem na ID v tab. objednavky.mam urobeny dataset na obe tabulky. Na forme mam dva datagridwiev, ktore mi zobrazuju data s jednotlivzch tabuliek.

A teraz problem:

ak zmenim nejake data v tabulkach uz existujuceho zaznamu, tak mi si to cez tlacidlo ulozit na komponente bindingnavigator v pohode ulozim. Avsak ak si cez plusko dam pridat novy zaznam, pridam nejake udaje (samozrejme do stlpcov ako id, resp cos a odakzzuju navzajom v tab. nesaham) a nasledne dam ulozit zaznam tak mi VB vyhodi nasledujucu hlasku

A foreign key value cannot be inserted because a corresponding primary key value does not exist.

aj ked nechapem preco ved v datasete to mam pekne zviazane.

Dufam ze som to podal dost zrozumitelne :-)

Vdaka

Cujan

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

A jakou hodnotu sloupce IDOBJEDNAVKA vkládáte při vložení nového záznamu do detail_objednavky? Musí tam být nějáká hodnota která je v tabulce objednavky, tzn. nesmí tam být null a nesmí tam být hodnota která v objednávkách neni.

Teda pokud jsem doatz správně pochopil.

no ved to je asi ten problem ak stlacim tlacidlo pridat yaynam tak do id v tabulke objednavka da defaultne hodnotu -1 a ta sa automaticky prejavi aj v tabulke detail_objedanvky v stlpci, ktory odakzuje na tab. objednavka. A mam taky pocit, ze ked sa potom ten zaznam ukalda, tak id v tab. objedanvka je priradene id ktore nasleduje, ale to sa uz neprejavi v stlpci idobjednavka v tabulke datail_objednavky.

Tato chyba neznamená nic jiného, než že do sloupce s cizím klíčem v detailech objednávky zadáváte hodnotu, která nekoresponduje s ID v tabulce objednávky. Zkontrolujte nastavení cizího klíče (jestli odkazuje do správných sloupců) a pokud to bude v pořádku, tak debugujte a testujte, jestli hodnoty sedí :)

No to som otestoval, ale ako som popisoval vyzsie, pri novom zazname sa nastavi defaulntna honota id na -1, nie na id ktore ma nasledovat, a az pri ukladani sa tato hodnota nastavi na spravnu hodnotu.

hhhhaaaaaaaallllllllllooooooooo

chlapy, neverim ze sa nikto nestretol este s takym to problemom, uz som dost zufaly. Skuste mi aspon teda ako spravne urobit pridavanie zaznamov do dvoch vzajmne prepojenych tabuliek.

Vdaka

Cujan

Pokud chcete přidávat data do dvou vzájemně propojených tabulek, je z principu jasné, že nejdřív je musíte přidat do té rodičovské tabulky a potom teprve do tabulky dceřiné.

Vám jde ale nejspíše o to, že máte klasický master-detail formulář, kde přidáváte řádky do detailu a ony "nepochopí", že jejich master je ten z rodičovské tabulky.

Nastudujte si z nápovědy "bindingsource", "datasource" a "datamember" a mělo by Vám to být jasnější.

Toto vsetko mam nastudovane, ale nechapem jednu vec, preco ak dam pridat novy zaznam, tak mi do stlpca, ktory mam automaticky generovany(id) prida standardne hodnotu -1 a nie hodnotu, ktora mam logicky nasledovat.

Cujan

Pak je jediné vysvětlení, že to máte nastudované špatně, protože master-detail přes bindingsource a datamember šlape jak víno. Pevně věřím, že na stránkách věnovaných form databindingu najdete řadu příkladů, které budou plně funkční a budou dělat přesně to, co potřebujete.

Pokud čtete data z SQL serveru, tak si tam nastavte automatické přidávání u daného sloupce Identity specifikation na Yes a vůbec ty ID nenačítejte. Při každém uložení nového záznamu si ID daného "řádku" zadá SQL server sám :-)

Pokud data čtete z mdb tak tak tam to jde snad taky nastavit.

Tu chybu si SQL Server nevycucal z prstu. Máte tam někde chybu vy a bez podrobnějšího popisu ji nenajdeme. Zkuste poslat zdrojový kód, popřípadě scripty pro vytvoření tabulek a klíčů.

Myslím, že původní tazatel neměl problém s primárním klíčem, ale s cizím klíčem. Tedy pokud jsem jej dobře pochopil.

a problem je s cudzim klucom.

toto mam samozrejme takto nastavene.ja to prote nechapem

Ale urcite to bude len dajaka hlupost.

vdaka

cujan

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback