Záleží také, pro jaká zařízení chceš, nebo tě baví, vyvíjet. Také záleží, jestli chceš vyvíjet pro více platforem, nebo jen pro jednu z nich, pak se rozhoduje snáz. Mobil: Android a iOS Web: J2EE, PHP+JS, ASP.NET Desktop: C, C++, C#, Java a nebo skriptovací jazyky Hry: C, C++ Jazyky jsem uvedl v pořadí, ve kterém jsou a budou podle mě žádané zbytek tohoto a nejspíš i příští rok. U telefonů je to snadné. WP8 zatím moc lidí nepřesvědčili a není jisté, jakým směrem se budou dále vyvíjet, protože za rok o tom nejspíš bude rozhodovat někdo jiný. Ze zbývajících (majoritních) dvou je to pak snadné? Máš zařízení s jedním z těchto OS? V PHP dělá spousta lidí, do vývoje JS se investuje spousta peněz a času, takže budoucnost má a posouvá se hodně rychle. U něj speciálně platí, že nové informace jsou zastaralé poměrně brzy. Nicméně zdá se mi, že J2EE vývojáři jsou na trhu požíráni rychleji, zejména bankami a pojišťovnami. U desktopu záleží hodně na platformě. Pokud není cílen jen Windows, tak je na místě Java. Pro Windows samozřejmě C#. Vždy ale budou potřeba C/C++ vývojáři, aby napsali rychlá jádra velkých aplikací, které ještě pořád někde vznikají. No a pokud by tě bavila správa serverů atp., skriptovací jazyky jsou užitečné. Poslední kategorie jsou hry. Tady mám na mysli zejména desktopové hry, které se dělají a asi dělat budou v C a C++. I Microsoft dobrovolně přestal podporovat jejich herní framework XNA. V tuto chvíli nejvíce lidí požere trh na správu existujících J2EE, C# a C++ aplikací. Nové projekty vznikají hlavně v oblasti start-upů. Nemůžu si doporučit nic, pokud neznám tvoje preference.
|