Distribuce aplikace pomocí publish   zodpovězená otázka

VB.NET

Potřeboval bych opět poradit a to s distribucí aplikace po firmě. Pročetl jsem si topic "aplikace bez instalace" ale to je trošku o něčem jiném".

Svojí aplikaci pomocí publish zkopíruju přes ftp na server. Mám nastaveno že je povoleno online i offline a odtud první instalaci nainstalují uživatelé. Potud vše ok. Když publikuji novou verzi, uživateli se při zapnutí aplikace zobrazí nabídka zda stáhnout novou verzi a právě zde bych potřeboval poradit s tímto:

1) oznámení o nové verzi obsahuje tlačítko OK a SKIP. Potřeboval bych odstranit SKIP, aby zde bylo pouze OK popřípadě aby se tento dialog vůbec nezobrazoval a rovnou se provedla instalace. Pracovníci musejí vždy mít aktuální verzi (to je také ošetřeno přímo v aplikaci, ale jde o to že pokud stisknou SKIP, tak se je aplikace na instalaci nezeptá až do té doby, než publikuji další verzi)

2) Je možné někde nastavit aby si aplikace hlídala zda není nová verze i když je právě spuštěná (tzn. na instalaci by se nemuselo čekat až do vypnutí a znovuspuštění aplikace, ale nainstalovala by se hned jakmile by byla nová verze k dispozici)? Nebo bych si to musel napsat sám? Všiml jsem si že některé aplikace u nás ve firmě to umějí.

A ještě poslední věc (ale to je spíše detail). Jak na serveru (nejspíše v IIS) nastavit, abych instalační stránku (publish.htm) mohl otevírat na nějáké normální http adrese (chtěl bych aby tam bylo obsaženo jméno aplikace). Teď totiž adresa vypadá takto http://server.domena.cz:port

Bude to nějáká prkotina v nastavení ale nemůžu na to přijít:(

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Jestli chcete otevírat instalaci na "normální" adrese, pak ji zadejte v Public Location do Installation Folder URL, popř. později při publikování s "Install Wizard". Volaná stránka nemusí být publish.htm, ale třeba index.htm a adresa může končit názvem složky.

Jak odstranit tlačítko SKIP v nabídce aktualizace nevím, ale instalaci nové verze lze vynutit, když nepoužijete "Mám nastaveno že je povoleno online i offline" nastavením Install Mode na The application is available on line only

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Tak jsem zkusil nastavit The application is available on line only . Sice to funguje ale zase mi chybí to, že se aplikace přidá do nabídky Start. A také pokud aplikaci z původního umístění smažu a nahradím novou verzí (tzn. před tím než dám publish ve Visual studiu, vymažu ručně aplikaci v jejím adresáři na serveru) pak nová aplikace nejde spustit. Nejdříve se musí odinstalovat v přidat/odebrat programy a to vzhledem k úrovni uživatelů které budou s aplikací pracovat není moc dobré. Nepředpokládám že bych aplikaci ručně mazal, ale počítat musím se vším. Úplně mi vyhovovalo jak jsem to měl na začátku (měl jsem nastaveno online or offline ) jen kdybych dostal pryč to tlačítko skip.

Co se týká té adresy, tak to se mi také nepovedlo. Maximálně aplikaci můžu volat http://server.domena.cz:port/jmenoAplika...

Nevíte zda by šlo na serveru nastavit abych tuto aplikaci mohl volat něják takto http://server.JmenoAplikace.cz ? Popřípadě http://server.domena.cz/jmenoAplikace ? V tmhle se bohužel moc nevyznám:)

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

To už je záležitost webu. Pokud poběží na defaultním TCP portu 80, nemusíte ho za dvojtečkou vůbec uvádět. Pokud chcete zadat jen http://server.JmenoAplikace.cz řešení je v přesměrování nebo nastavení defaultního dokumentu, ne v nastavení publikace.

Distribuce pomocí ClickOnce technologie je rozporuplná a má mnoho pro a proti. O nich se můžete dočíst nejlépe na stránkách MSDN:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/...

Důležité je znát její omezení a specifikace, protože následně není moc jednoduché ji ohýbat. Hezké srovnání s instalací pomocí MSI technologií například na adrese:

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/...

Bohužel i zde platí pravidlo dvakrát měř a jednou řež. Nejdříve si pořádně materiály prostudujte a až potom se rozhodněte, zda ClickOnce použít. Je pravděpodobné, že Vám to mimojiné odpoví i na řadu otázek.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Děkuji za odkazy, projdu si to. Web běží na jiném portu než defaultním. Na serveru toho běží víc, takže port jsem musel změnit. Myslím si že určení adresy přes kterou se má aplikace spouštět se musí nastavit v IIS na serveru, jen jsem zatím nepřišel na to jak. Zkusím s tím ještě chvíli laborovat:)

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Takže už jsem přišel na to jak si vynutit aktualizaci (odstranění tlačítka skip). Stačí v nastavení aplikace v položce Application updates zaškrtnout minimální vyžadovanou verzi aplikace. Instalace nové verze pak proběhne automaticky:) Teď ještě zkusím laborovat s IIS.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

"Co se týká té adresy, tak to se mi také nepovedlo"

Instalaci musíte umístit do webu serveru - standardně C:\Inetpub\wwwroot

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Já myslel že to je jenom kvůli tomu, že se do této složky IIS standartně dívá. Na serveru je vytvořena složka C:\Web

tuto složku jsem také namapoval v IIS. Aplikace mi jde spustit, vše funguje OK, jde mi jenom o formát adresy přes kterou aplikaci volám.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Takže už jsem přišel na jeden způsob jak zadávat adresu. Abych mohl mít http://server.domena.cz:port/nazevAplika... stačí si pro aplikaci na serveru vytvořit virtuální adresář. Ještě bych se chtěl zbavit toho čísla portu, ale to asi nepůjde když nepoužívám port 80.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Pokud se to číslo nezapíše, tak prohlížeč vždy použije defaultní port protokolu http, port 80. Proto je při provozování na jiném portu nutné číslo zadat do klientské adresy vždy.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Děkuji. A ještě jsem teď zjistil jednu věc. Když publikuji aplikaci, vždy se zvýší číslo verze o jednu. Díky tomu aplikace při instalaci pozná, že je k dispozici nová verze. Ale pokud zjistím číslo verze z aplikace pomocí

My.Application.Info.Version.ToString

je číslo verze vždy: 1.0.0.0 takže i v aboutboxu se zobrazuje špatně. Myslel jsem že to je propojeno. Ale zřejmě se jedná o 2 různá čísla.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Omlouvám se předem, že vytahuju tak staré téma, ale přišlo mi zbytečné zakládat nové téma, když můj problém s tímto přímo souvisí.

Mám problém otevřit soubor

http://server.cz/program.application - apache2 server soubor zpracuje tak, že otevře obsah tohoto souboru jako text přímo v prohlížeči. Moje otázka tedy zní, co je třeba udělat proto, aby se soubor spustil rovnou při přístupu na adresu. Děkuji předem

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Je na klientském počítači nainstalován příslušný .NET Framework? Používáte Mozilla Firefox nebo Internet Explorer?

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

Ano, na klientském PC je nainstalován .NET Framework. Soubor setup.exe, který se vytvořil pomocí Publish jsem zkusil u sebe spustit a online instalace proběhla bez problémů,takže problém v chybějícím frameworku nebude.

Používám Mozilla Firefox, ovšem po Vašem příspěvku jsem zkusil Internet Explorer a problém přetrvává i tam. Mám podezření spíše na nějaký chybějící parametr v konfiguraci Virtualhostu v Apache2, ale nejsem si jist.

EDIT:Založil jsem raději nové téma, aby se nepletlo, že toto už je vyřešené, děkuji za pochopení ;-). http://vbnet.cz/forum-tema--3632-publish...

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět
                       
Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

 

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

 
zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback