Konverze datových typů   zodpovězená otázka

Databáze

Ahoj, potřeboval bych poradit s konverzí datových typů na SQL serveru 2000. jde o to že mám sloupec s hodnotou nvarchar(20) a potřebuju ho přeměnit na money. Je mi jasné že to není standartní konverze která vždy projde. Právě naopak. Když se pokusím o konverzi vyskočí nějáká všeobecná chyba že tuto konverzi nelze provést. Zkoušel jsem nejdříve konverzi na float, ale tam mě hláška upozorní že ne všechna data lze převést. A já bych právě potřeboval něják nastavit, aby mi to vypsalo čísla řádků, nebo id u položek které není možné konvertovat. Stejně jako to dělá například MS access při importu dat, pokud je někde zadán neodpovídající datový typ.

nahlásit spamnahlásit spam 0 odpovědětodpovědět

Jenom bych ještě dodal že to je jednorázová akce. Tzn. pouze předělávám starší verzi aplikace na novou a potřebuji aby v nové verzi zůstala všechna data. Takže až nacpu data do nové tabulky, budou se položky standartně ukládat jako Money.

No, záleží v jakém formátu ta měna je, pokud je to třeba ve formátu 123,45 Kč, tak bude asi nejlepší nějakou stringovou funkcí odříznout to , převést desetinnou čárku na desetinnou tečku (na to tam taky bude určitě nějaká funkce) a pak už to na money snad zkonvertujete. Jaký je přesně formát té měny?

Je to standartní číslo s desetinnou čárkou. Desetinná místa nejsou u všech položek. Tam kde bylo 0 haléřů desetinná čísla nejsou. Problém je že nebylo ošetřeno aby šla vložit pouze čísla a záznamů je poměrně hodně. Takže potřebuji zjistit kde je něco jiného než číslo abych takový záznam ručně opravil (takových záznamů bude jenom pár).

Nejsem DB odborník, určitě to půjde i jinak, ale když ten převáděcí skript dáte do bloku TRY..CATCH, zastaví se na řádku, kde došlo k chybě. Pokud dojde k chybě, asi se změny v předešlých řádcích neuloží, to nevím, ale každopádně když si z tabulky vyberete ID a tu měnu převedenou na money, tak se skript zastaví před prvním chybovým řádkem. Ten můžete opravit ručně a pak skript pustit znovu atd.

begin try
  select id, convert(money, cena) from t
end try
begin catch
  print 'chyba'
end catch

Když to pustíte v Server Management Studiu, tak se vám zobrazí jednak převedené řádky, tak i zpráva "chyba", když se nějaký řádek převést nepodařilo. Pokud se zpráva "chyba" nezobrazí, pak už jsou všechny řádky v pořádku.

Bohužel toto mi nefunguje. Trošku jsem hledal a zjistil jsem, že použití bloku TRY-CATCH je implementováno až od SQL server 2005. Já bohužel pracuji s verzí 2000.

No, to je tedy hezké. Zkusím dál pátrat.

Taky zkouším googlit ale bohužel většina návodů je pouze pro SQL server 2005.

Tak jsem se rozhodl si udělat "udělátko" ve VB. Funguje jednoduše. Mám 2 datagridviewy. Do jednoho načtu tabulku z DB a zadám číslo sloupce u kterého chci zjistit zda jde zkonvertovat na float.Spustím ověřování které dělá to, že ze zadaného sloupce bere jednu položku po druhé a zkouší ji parsnout na typ double. Pokud to nejde vypíše se id položky a špatná hodnota do 2 datagridviewu. Zde stačí pouze kliknout na položku kterou chci opravit, do inputboxu zadám novou hodnotu a po potvrzení se provede update v tabulce. Ale někde je chyba. Myslel jsem si že to co se mi podaří parsnout na typ Double ve VB půjde překonvertovat na typ Float v DB. Aplikace mi ale už žádné chyby nevyhazuje ale sloupec převést nejde:( Pokud se mi to podaří vychytat, upravil bych trochu uživatelské prostředí a pokud by byl zájem dám k dispozici zdrojový kód.

nahlásit spamnahlásit spam 1 / 1 odpovědětodpovědět

A nezáleží na tom, jestli je použita desetinná čárka, nebo tečka? Jedna z nich asi v DB převést nepůjde, .NET třeba skousne obě varianty.

To už mě také napadlo, .net mi neskousne desetinnou tečku. To jsem opravil ale nemopohlo mi to. Je mi ale divné že v té samé db jenom v jiné tabulce mám desetinné čárky a funguje to. Dá se někde ve vlastnostech VB projektu (případně kódem) nastavit jestli aplikace má používat desetinnou čárku nebo tečku? Zkusil bych to projet ještě jednou.

On si ten separátor bere z místního nastavení operačního systému. Pokud je to jednorázová aplikace, doporučuji ve VB.NET vybrat selectem všechny záznamy, vytáhnout si ono desetinné číslo, funkcí Replace z něj vyházet všechny mezery, desetinnou tečku nahradit za desetinnou čárku, a pomocí Double.TryParse zjistit, jestli se to na Double dá nebo nedá převést. A pro každý řádek vygenerovat už rovnou INSERT příkaz pro novou databázi, celé to ukládat do nějakého souboru. Pak už vygenerovaný skript jen spustíte na nové DB a máte vystaráno. Pokud je to navázáno na nějaké další tabulky, doporučuji dočasně vypnout constrainty a aby šly vkládat ID záznamů, před samotnými inserty spustit set identity_insert tabulka on resp. off po nich, kde tabulka je název tabulky, do které vkládáte.

Takže jsem to vyřešil tak, že jsem si v místním nastavení ručně nastavil jako oddělovač desetinných míst tečku, takže v aplikace mi už vyhodila chybové řádky tak jak jsem potřeboval. Pomocí funkce replace (mimochodem děkuji že jste mi jí poradil, doteď jsem nepotřeboval moc s řetězci pracovat takže jsem ji neznal) prošel v cyklu chybové řádky, nahradil čárku za tečku (pro širší použití uživatel může nastavit co hledat a na co to změnit) a rovnou udělal update v databázi. A už není problém s převodem:)

Hledal jsem na netu řešení obdobného problému a narazil jsem na tuto diskuzi, ale potřeboval jsem to řešit trochu obecněji.

Takže možná někomu pomůže tento příspěvek.

Funkce Cdbl při konverzi ze stringu reflektuje místní nastavení systému a tedy za oddělovač desetinného místa považuje v českém (německém,...) prostření čárku, v anglickém (,...) tečku, v řeckém apostrof.

Jaký je v místním nastavení použit oddělovač lze pomocí System.Globalization.CultureInfo.CurrentCulture.NumberFormat.NumberDecimalSeparator.

Kdesi na netu jsem narazil na příklad, kde hodnotu této property nastavují, mě VB.NET tvrdí, že je ReadOnly (Možná je to tím, že to zkouším ve VS2003 a navíc v compact frameworku).

Pakliže tedy není možné oddělovač nastavit, nezbývá, než se s tím smířit a podle toho se zařídit.

V rámci jedné aplikace mi to stačí a podle aktuálního nastavení se zařídím. Pokud ovšem mám aplikaci, které (např.) přijdou data po Tcp protokolu a já dopředu nevím, s jakým desetinným oddělovačem, vytvořím si funkci, která v příchozím stringu nahradí tečky a čárky (případně další znaky, pokud budu chtít počítat s oddělovači jinými (například řeckým apostrofem:-)). A až pak string převede na Double.

dim DesetinaTeckaCarkaZMistnihoNastaveni as String = System.Globalization.CultureInfo.CurrentCulture.NumberFormat.NumberDecimalSeparator

Private Function CdblKaslatNaSeparator(ByVal vstup As String) As Double

Return CDbl(vstup.Replace(",", DesetinaTeckaCarkaZMistnihoNastaveni).Replace(".", DesetinaTeckaCarkaZMistnihoNastaveni))

End Function

A pak budu všude požívat místo Cdbl funkci CdblKaslatNaSeparator

Ahoj, potřeboval bych poradit ohledně visual basicu. Programuji různý výpočty ,jehož výsledky jsou v desetinném provedení, ale visual basic mi vyplivne 8,3333333E-02 místo 0,08333333333.Děkuji za odpověď

Nadpis:
Antispam: Komu se občas házejí perly?
Příspěvek bude publikován pod identitou   anonym.
  • Administrátoři si vyhrazují právo komentáře upravovat či mazat bez udání důvodu.
    Mazány budou zejména komentáře obsahující vulgarity nebo porušující pravidla publikování.
  • Pokud nejste zaregistrováni, Vaše IP adresa bude zveřejněna. Pokud s tímto nesouhlasíte, příspěvek neodesílejte.

přihlásit pomocí externího účtu

přihlásit pomocí jména a hesla

Uživatel:
Heslo:

zapomenuté heslo

založit nový uživatelský účet

zaregistrujte se

zavřít

Nahlásit spam

Opravdu chcete tento příspěvek nahlásit pro porušování pravidel fóra?

Nahlásit Zrušit

Chyba

zavřít

feedback